Fanatec ClubSport review

Als je een groot, maar niet limietloos budget hebt voor een force feedback racestuur, dan zijn er een paar racesturen van Fanatec en Thrustmaster waar je uit kan kiezen. De Fanatec ClubSport is zo’n racestuur en we gaan het vandaag in deze Fanatec ClubSport review hebben over de V2.5 wheel base, wat de opvolger is van het al geweldige V2-pakket. Als we naar het versienummer kijken, dan lijkt het echter meer een kleine update dan een complete vernieuwing. In deze Fanatec ClubSport review zal je daarachter komen.

Fanatec ClubSport review:

Design

Qua design verschilt de V2.5 niet een hoop van de V2 en voor het overgrote deel is dat iets positiefs.

Fanatec ClubSport racestuur review

Het grootste verschil tussen de twee is de toevoeging van het Fanatec logo op de voorkant, wat iets was waar we op het eerste gezicht niet veel om gaven. Maar als je de twee versies naast elkaar zet, dan ziet de V2 er meer standaard uit de V2.5.

Voor de rest is er zowel positief als negatief niet veel veranderd. Het pakket is nog steeds compact en aantrekkelijk. Maar de verstopte I/O is nog steeds erg vervelend als je vergeet om de kabels aan te sluiten voordat je het stuur bevestigt en een zwarte USB-kabel in plaats van de grijze was ook fijn geweest. Het is een klein minpunt, maar als je voor volledig zwart gaat, maak dan alles zwart.

De enige andere wijziging van het design is de nieuwe voeding, wat aangeeft dat er nieuwe onderdelen binnenin zitten.

Force feedback kracht en soepelheid

Laten we voordat we het gaan hebben over de force feedback kracht en soepelheid van de Fanatec ClubSport V2.5 wheel base, eerst even kort over de prestaties van de V2 hebben.

racestuur Fanatec ClubSport review

Toen wij de V2 uitprobeerde merkte we direct op hoe krachtig de force feedback was, sterker dan andere door riem aangedreven racesturen. Hij was echter ook soepel en had niet dezelfde schokkerigheid als de goedkopere Fanatec CSL Elite.

Maar er was een ding wat we niet fijn vonden en dat was het gevoel wanneer je het stuur gecentreerd had. Hier hebben we het over hoe het stuur tegen je vecht wanneer je hem in het midden houdt.

We moeten eerlijk zijn dat bijna elk riem aangedreven systeem dit heeft. Het Fanatec stuur had hier echter meer last van dan andere en zorgde voor een negatief punt bij een voor de rest prima stuurervaring.

Dus kan de V2.5 het gevoel van de V2 verbeteren? Jazeker, soms een klein beetje en soms een hoop.

Op het gebied van pure force feedback kracht en soepelheid voelt de V2.5 niet veel sterker of soepeler aan. Hij voelt meer consistent tijdens het sturen dan de V2, maar al met al is het gevoel vergelijkbaar.

Op het gebied van onze klacht over het gecentreerde gevoel en de oscillaties begint het echt interessant te worden met de V2.5.

Tijdens het testen met de V2 kon geen enkele aanpassing in het instellingenmenu het negatieve gevoel verwijderen zonder dat het gevoel van het stuur te beïnvloeden. Dit zorgde ervoor dat we alle instellingen standaard hielden en de oscillaties maar accepteerde, aangezien dit de minst negatieve optie was.

Spoel door naar de V2.5 en Fanatec heeft aanpassingen gemaakt om de gecentreerde oscillaties te bestrijden met negatieve waarden van de ‘Advanced Drift Mode’ in de instellingen. Terwijl de positieve waarden het stuur aanmoedigen om te draaien, wat goed is voor driften, maar verschrikkelijk voor al het andere, houden de negatieve waarden het gewillig sturen van het racestuur in bedwang.

Het interessante is echter dat de effectiviteit van deze instellingen afhankelijk is van de game en zelfs de auto.

Toen we iRacing speelde hadden de Advanced Drift Mode instellingen geen significante invloed vergeleken met de V2. We hadden dus nog steeds last van oscillaties. Toen we echter met deze instelling speelde in Assetto Corsa, konden we direct het verschil voelen van de verschillende instellingen. Bij de ene auto werkte het echter beter dan bij de andere.

Fanatec ClubSport Review game-opstelling

Volgens Fanatec is dit afhankelijk van hoe de game omgaat met de rotatie drag van het stuur. Als de game niet goed omgaat met lage drag, dan krijg je oscillaties.

Dus je ervaringen kunnen verschillen met de nieuwe Advanced Drift Mode, maar het is fijn om te zien dat de optie geboden wordt en als alles precies werkt zoals het moet, dan is het uitstekend. Het zou echter fijn zijn als er een instelling beschikbaar komt voor de oscillatie, in plaats van dat je moet spelen met de Drift Mode.

In tegenstelling tot de V2, kan de driver firmware van de motor bijgewerkt worden, dus het is goed mogelijk dat Fanatec geleidelijk aan de force feedback verbetert.

Prijs Fanatec ClubSport

Fanatec ClubSport Review

De V2 wheel base van de Fanatec ClubSport werd lange tijd voor €750 verkocht, wat een flink bedrag is. De V2.5 is echter verkrijgbaar vanaf €550, wat nog steeds niet goedkoop is, maar in ieder geval redelijk voor wat je krijgt, vooral wanneer wat je krijgt beter is dan de voorganger.

Als je de ClubSport alleen maar voor de pc wilt gebruiken, dan geeft het Formula stuur je de beste waarde voor je geld met €230. Dit zorgt ervoor dat de totaalprijs ver uit de buurt blijft van direct drive modellen.

Compatibiliteit

Fanatec ClubSport Review onderdelen

De V2 wheel base van de Fanatec ClubSport was een tijdje compatibel met de pc, PlayStation 4 en Xbox One, totdat Sony daar een stokje voor stak. Het zou daarom makkelijk zijn om de PS4 Ready compatibiliteit en geen Xbox One compatibiliteit bij sommige sturen van de V2.5 als een minpunt te benoemen. Maar we zien de ClubSport wheel base V2.5 niet als een racestuur voor een console.

Ja je kan €700-€900 uitgeven om te racen op een console, maar dat is in onze ogen een hoop geld voor de soort games die aangeboden worden op de consoles. De pc is en blijf het platform voor de professionele racesimulators en daarom vallen we niet over deze compatibiliteit. Als je een racestuur voor je console wilt, dan zijn er veel goedkopere opties beschikbaar die net zo goed werken voor de soort games die je kan spelen.

Conclusie van deze Fanatec ClubSport review

Toen de ClubSport wheel base V2.5 aangekondigd werd, vroegen we ons af waarom Fanatec niet voor een V3 had gekozen. Nu weten we echter waarom.

Alhoewel er geen enorme wijzigingen zijn ten opzichte van de V2, brengen ze wel verbeteringen en dat voor een lagere prijs. De creatie van de V2.5 was waarschijnlijk omdat Fanatec nieuwere (goedkopere) onderdelen kon vinden en die besparing doorberekend heeft in de prijs, wat erg fijn is.

Ongeacht hoe de Fanatec ClubSport wheel base V2.5 ook ontstond, hij verricht uitstekend werk om verder te gaan waar de V2 gebleven was en het beste door riem aangedreven model te blijven die je op dit moment kan kopen.

9Expert Score
Eén van de beste racesturen op de markt

Alhoewel er geen enorme wijzigingen zijn ten opzichte van de V2, brengen ze wel verbeteringen en dat voor een lagere prijs. Ongeacht hoe de Fanatec ClubSport wheel base V2.5 ook ontstond, hij verricht uitstekend werk om verder te gaan waar de V2 gebleven was en het beste door riem aangedreven model te blijven die je op dit moment kan kopen.

1 Reactie
  1. Goedemorgen
    Een vraagje , na update van mijn fanatec staat het stuur niet meer goed, hij geeft aan 627 en Carl.
    Hoe kom ik met fanatec in contact , is er in Nederland een nummer wat je kan bellen.
    Vr gr Stef zaal
    Amstelveen

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo