Het Hori Apex gamingstuur is een stuur voor personen die hun bankrekening niet willen plunderen om een volledig uitgebreid force feedback racestuurpakket te kopen. Dit racestuurtje is meer bedoeld voor personen die af en toe racegames spelen en/of die meer van arcade racegames houden, niet de racesim enthousiastelingen. Als je wel onder deze laatste categorie valt, dan is extra spenderen aan de Thrustmaster T150 of Logitech G29 geen verkeerde keuze. In deze Hori Apex racestuur review zullen we uitgebreid kijken wat hij zoal te bieden heeft.
Hori Apex racestuur review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Vergelijk nu prijzen bij:
Belangrijkste eigenschappen en functies
- 270 graden rotatie
- USB aangedreven
- Rumblemotor
- PS4/PS3/pc ondersteuning
- Twee pedalensetje
Hori Apex racestuur review:
Design en functies
Of je de Hori Apex speelgoedachtig vindt of niet hangt af van je perspectief. Als je een keer gespeeld hebt met de Fanatec Elite CSL, dan voelt de Apex zeker weten ietwat klein aan. Hij is in ieder geval kleiner dan de meeste modellen in deze prijsklasse.
Het is echter een van de meest solide stuurtjes zonder force feedback die ik getest heb. Hij is gemaakt van kwalitatief plastic en de delen van het stuur dat je vasthoudt zijn gemaakt van rubber, net als bij de Thrustmaster T150.
De Apex is een racestuurtje die compatibel is met de PS4, PS3 en pc en bootst de besturing van de PS4 beter na dan sommige andere stuurtjes. Dit heeft echter niet alleen te maken met de plaatsing van kwalitatieve knoppen op het stuurtje.
Zoals je in de foto’s kan zien, heeft de Hori Apex geen analoge sticks (wat geen enkel racestuurtje heeft). Met het D-pad kan je echter de PS4-sticks nabootsen. Je hebt dus niet een controller nodig om door de menu’s te navigeren.
Hori staat bekend om zijn kwaliteit en dit kan je terugzien in de knoppen. De D-pad voelt iets meer sponsachtig aan dan die van de DualShock 4. Hij voelt echter nog steeds degelijk aan en je hoeft deze toch niet al te veel te gebruiken.
Ook op het stuur zelf zitten een aantal knoppen (L2 en R2) en twee modi die je de mogelijkheid geven om de Apex te laten herkennen als een gamepad of racestuur. Als een modus een beetje vreemd aanvoelt in een game, dan is de kans groot dat de andere dit niet heeft. Voor een stuurtje met relatief simpele technologie wordt er genoeg geboden.
Er zijn twee opties om het stuur vast te maken aan een tafel/bureau of standaard. Aan de onderkant zitten rubberen zuignappen, maar als deze niet voldoende zijn, dan is er nog de bekende plastic klem. In de meeste gevallen zal je gebruik willen maken van de klem. Deze werkt perfect en zorgt ervoor dat de Apex niet verschuift tijdens het gamen. Hij is niet zo stevig als de klem van de Thrustmaster T300RS, maar dit hoeft ook niet, aangezien de spanning van een stuurtje zonder force feedback veel lager is.
Dus alhoewel de Hori Apex niet zo leuk om te gebruiken is als een goed force feedback stuurtje, is hij veel ‘onderhoudsvriendelijker'. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen voeding nodig en kan prima aangedreven worden door de USB-poort op je PS4/pc. Ik liep wel tegen problemen aan toen ik het stuurtje gebruikte met een USB-verlengkabel. Toen ik de rumblemotor op de maximale stand had staan, zorgde deze ervoor dat de verbinding met het stuurtje onderbroken werd. Dit legt denk ik echter eerder aan de prestaties van de verlengkabel en niet het racestuurtje zelf.
Vergelijk nu prijzen bij:
Rumble feedback
De grote vraag die potentiële Hori Apex kopers zichzelf moeten stellen, is of het niet waard is om extra te spenderen aan een instap force feedback stuurtje, zoals de Logitech G29 of de Thrustmaster T150. Als je per week uren spendeert aan Project Cars 2 op de PS4 of iRacing op de pc, dan is dat waarschijnlijk het geval.
De Apex is niet een model die de krachten van een echt racestuur nabootst, wanneer je banden bijna de grip op het wegdek verliezen bijvoorbeeld. Het is echt een arcade stuurtje.
Wat de Apex wel heeft, is een ‘rubberen band’ of bungee actie binnenin die ervoor zorgt dat het stuur zichzelf corrigeert. Daarnaast biedt dit ook consistentie weerstand in bochten.
Dan is de ‘rumble’, wat vergelijkbaar is met wat je mogelijk voelt in een Xbox One controller. In DriveClub voel je een rumble tijdens het accelereren, terwijl je tegen muren aanbotst en wanneer je slipt (net als bij een controller).
Het verschil is echter dat de Hori Apex veel krachtiger is en een diepere feedback geeft dan bij een controller. Zijn rumblemotoren zitten achter het centrum van het stuurtje en de sensatie is zeker een rumble en niet kleine trilling.
Wanneer ik overschakel op MotorStorm: Pacific Rift op de PS3 is de ervaring vergelijkbaar. Het stuur trilt voldoende weinig je bijvoorbeeld tegen een steen aanknalt. Je krijgt misschien niet de inlevingservaring van force feedback, maar het is nog steeds erg leuk.
Wat het stuurtje van Hori mist, is het verbindingsgevoel met de auto, iets wat een force feedback racestuur wel kan bieden. Zoals ik al meerdere keren aangegeven heb is dit meer een arcadestijl stuurtje, in plaats vergelijkbaar met modellen die Logitech en Thrustmaster aanbieden (afgezien van de vergelijkbare low-end Thrustmaster T80 uiteraard).
Gezien de stijl was ik echter verrast om te zien hoeveel aanpassingsmogelijkheden er zijn. Door gebruik te maken van bepaalde knoppencombinaties kan je de dode zone en de gevoeligheid aanpassen en schakelen tussen een rotatie van 270 en 180 graden. 270 graden is het volledige rotatielimiet van het stuurtje, wat ietwat gelimiteerd is vergeleken met de 900 graden van de Logitech G29 en de 1080 graden van de Thrustmaster T150.
Sommige games voelen ook niet goed aan als je de instellingen standaard houdt. De meeste populaire stuurtjes worden meestal direct herkend door games en daarbij wordt automatisch een profiel geladen die bij dat stuurtje past. Bij de Apex zal je echter vaak met de instellingen moeten spelen. DriveClub en Project Cars 2 werkte echter prima.
Je kan verschillende knoppen ook aan een andere functie koppelen (de pedalen en de knoppen op het stuur zelf). Dit betekent dat je een game zonder de pedalen kunt spelen als je dat wilt, waarbij je de van de L/R-knoppen het gaspedaal en de rem maakt. Dit is niet een slecht idee voor de echte arcade racegames.
Achter het stuur zitten twee schakelklepjes. Duurdere stuurtjes maken bijna altijd gebruik van aluminium, maar bij de Apex zijn deze gemaakt van redelijk breekbaar plastic. Het is echter het enige buigzame plastic dat je op het stuurtje zal vinden.
Sommige personen zullen hier een uitgesproken mening over hebben, maar ze voelen prima aan en er is een duidelijke klik wanneer je ze indrukt. Uiteindelijk voelen ze redelijk vergelijkbaar aan als de aluminium modellen, alleen zijn iets breekbaarder.
Pedalen van de Hori Apex
De pedalen van de Hori Apex zijn erg simpel. Op een erg kleine plastic base vind je twee volledig plastic pedalen terug, je gas- en rempedaal.
Er is veel minder weerstand dan bij de pedalen van de Logitech G29. Beide pedalen zijn erg makkelijk om in te trappen en totaal niet realistisch. De rem is echter in ieder geval iets stijver dan het gaspedaal. Net als bij andere stuurtjes sluit je de pedalen rechtstreeks op de base van het stuurtje aan en nemen dus niet een extra USB-poort in beslag.
Al met al zijn de pedalen erg matig op het gebied van de standaard van de force feedback stuurtjes en zelfs slechter dan die van de Thrustmaster T150. Ze doen echter waar ze voor bedoeld zijn.
Het onderste paneel van de pedalen kan je uitklappen, zodat je voeten ergens op kunnen rusten. Ik dacht in eerste instantie dat dit nutteloos zou zijn, maar het helpt om te voorkomen dat de pedalen verschuiven. Je drukt namelijk niet meer alleen de pedalen van je weg en het gewicht van je hak helpt om de base op zijn plek te houden.
Moet je de Hori Apex kopen?
Hori is er in geslaagd om een racestuur zonder force feedback te creëren die het voor sommige personen waard is om aan te schaffen. Hij is solide gebouwd, zeer aanpasbaar, werkt prima met de meeste racegames en zijn rumble feedback is een redelijke (maar zwakke) nabootsing van het force feedback gevoel.
Het is echter belangrijk om te onthouden wat je wel en niet krijgt. Force feedback is een essentieel onderdeel voor de ultieme race ervaring en dat ontbreekt hier.
Je zal mogelijk je rondetijd met een paar seconden kunnen verlagen vergeleken met een controller, maar de Hori Apex biedt niet een inlevende ervaring zoals degene die je bij de Logitech G29 en Thrustmaster T150 krijgt. Dit is in plaats daarvan een rechtstreekse concurrent en alternatief van/voor de Thrustmaster T80, welke tot op heden de primaire optie was voor een budget racestuurtje.
De Apex is een geweldig alternatief voor dat model, maar als je bereid bent om iets meer te spenderen, dan zal de Thrustmaster T150 je een veel betere ervaring bieden. De uitstekende force feedback van dat model (voor de prijs) is zeker het hogere prijskaartje waard.
Conclusie van deze Hori Apex racestuur review
Dit is een van de beste racesturen op de markt zonder force feedback, maar rumble kan force feedback gewoon niet vervangen.
Vergelijk nu prijzen bij: