Speedlink TRAILBLAZER review

Vandaag nemen we in deze Speedlink TRAILBLAZER review een kijkje naar een low-end racestuur die zowel geschikt is voor pc, Xbox One als ook de Playstation 4. Zonder force feedback maar wel inclusief pedalenset. Dit racestuur ziet er zeker geweldig uit, maar hoe presteert hij in Dirt? Je ontdekt dit en meer in onze Speedlink TRAILBLAZER review.

racestuur speedlink trailblazer review
 • Geschikt voor Xbox One, PlayStation 3&4 en pc
 • Minimale schakeltijden dankzij professionele versnellingspook en schakelkleppen
 • Zeer goed reagerende gas- en rempedalenKrachtige vibratie effecten voor een ongelofelijk realistische game-ervaring
 • Zeer nauwkeurig digitaal D-pad
 • 12 knoppen
 • Verscheidene koppelbare knoppen
 • 180 graden rotatie
 • Aanpasbare gevoeligheid
 • Met rubber bedekt stuur voor maximale grip
 • Twee input modi status leds
 • Zeven zuignappen voor ultieme stabiliteit
 • Pedalenset met rubberen poten
 • Kabellengtes: 2 meter (USB), 1,6 meter (pedalen)
 • Afmetingen racestuur: 264 x 252 mm
 • Base: 270 x 330 x 275 mm
 • Pedalenset: 220 x 232 x 120 mm
 • Gewicht: 1,45 kg (stuur), 0,46 kg (pedalenset)

De Trailblazer is redelijk standaard in vele opzichten, met een stuurdiameter van 250 mm of 10-inch, een ingedeukt gedeelte aan beide kanten en 12 knoppen. Langs de bovenkant zitten de vier triggerknoppen (net als bij een console controller), een d-pad aan de linkerkant en de vier bekende actieknoppen aan de rechterkant. Start, select en home zijn kleine knoppen richting het midden van het stuur.

Laten we nu eens naar de zijkant en achterkant van het stuur kijken. Aan de rechterkant vind je een versnellingspook die standaard gekoppeld is aan L1 en R1 en achterop het stuur vind je de wel bekende schakelkleppen terug. Je kan de Trailblazer aan je bureau of tafel plakken met behulp van zeven zuignappen. Er is geen optie beschikbaar voor een klem (als zou je natuurlijk zelf iets kunnen bedenken).

goedkope racestuur speedlink trailblazer review

Er wordt standaard een twee pedalenset meegeleverd voor accelereren en remmen en er is geen mogelijk voor gebruik van een koppeling of om deze toe te voegen met een ander pedalenset. Er is een uitklapbaar plateau in de base gebouwd waar je je voeten comfortabel op kan laten rusten. De pedalen kan je waarschijnlijk het beste gebruiken op een tapijt of vloerbedekking om te voorkomen dat de base verschuift.

De pedalen verbind je aan de achterkant van het stuur wat op een soort ethernetkabel lijkt. Het stuur zelf verbind je via een USB-kabel en het stuur heeft een USB-poort aan de voorkant voor als je nog een apparaat wilt verbinden.

We hebben de Trailblazer zo’n tien uur uitgetest met Dirt, waarbij we alle verschillende racemodi uitprobeerde (rally, rallycross, landrush en joyride). Hieronder zullen we onze bevindingen delen.

Laten we eerst de rij-ervaring bespreken. Het stuur zelf voelt solide aan, heeft degelijke afmetingen en het voelt natuurlijk aan om van links naar rechts te sturen. De dode zone van het stuur is wat groter dan bij andere modellen die we uitgetest hebben. Dit zorgde niet noodzakelijk voor problemen, maar het maakte kleine en nauwkeurige bewegingen uitdagend (sommige stages in de krappe en zwierende landrush modus werd erg moeilijk vergeleken met een gamepad).

De pedalen voelen ook fijn aan om te gebruiken, alhoewel sommige personen mogelijk de optie voor een koppeling missen voor een volledige race-ervaring. Het is ook vaak fijn dat je de keuze hebt tussen een pook en de schakelkleppen. Beide voelen goed aan en klikken duidelijk. De feedback en korte bewegingsafstand van deze zorgde ervoor dat we snel konden schakelen. De start en select knoppen zijn een beetje moeilijk om te gebruiken tijdens een race, maar de andere knoppen zijn erg toegankelijk.

Het grootste probleem dat we ervoeren tijdens het testen was de stabiliteit van het stuur. De zeven zuignappen zorgde simpelweg niet voor een blijvende verbinding op ons houten bureau en kwamen vaak los tijdens het nemen van een scherpe bocht. Het rijden van een rallystage is soms al moeilijk genoeg en een stuur dat 90 graden gedraaid staat zal het er niet makkelijker opmaken en frustraties veroorzaken. Water gebruiken hielp, maar elke keer water aanbrengen op de zuignappen werd wel vervelend. We hadden zeker de voorkeur gegeven aan een klemsysteem, aangezien dit over het algemeen voor een veel stevigere bevestiging tijdens een gamesessie zorgt. Je kan zuignappen tijdens meer situaties gebruiken dan een klem en je kan het stuur veel sneller losmaken van je bureau, maar deze voordelen maken de nadelen van het regelmatig loskomen niet goed.

speedlink trailblazer racestuur review

Nog een klein minpunt was de lengte van de kabel van het pedalensetje. Met de kabel direct naar beneden via het bureau en naar de achterkant van de pedalen kwam deze kabel steeds tegen onze benen aan. Met de kabel achter het bureau langs moesten we de twee apparaten loskoppelen om andere games te spelen. Een kabel van 2 meter in plaats van 1,6 meter zou een welkome aanvulling geweest zijn.

Tot slot zijn de schakelkleppen, de versnellingspook en de twee knoppen aan de bovenkant allemaal gekoppeld aan hetzelfde: L1 en R1. Dit betekent jammer genoeg dat je deze fysieke besturingen niet kan koppelen aan verschillende functies, want je kan ze alleen maar allemaal tegelijk wijzigen, niet individueel. Dit betekent dat je de bovenste knoppen voor niets anders dan schakelen kan gebruiken, wat een gemis is voor games waar je voldoende knoppen nodig hebt (zoals American Truck Simulator).

racestuur kopen speedlink trailblazer

De Speedlink Trailblazer is een goed racestuur dat gemaakt is van sterke materialen en heeft over het algemeen een goed ontwerp. De optie voor schakelkleppen en een versnellingspook is een fijne bonus, terwijl de uitgebreide compatibiliteit van het stuur met de pc, Xbox One, PS3 en PS4 ook een enorm pluspunt is. De zuignappen voor de bevestiging van het stuur zijn echter niet goed genoeg voor sommige oppervlaktes en mogelijk kan je beter je geld investeren in een stuur met een klemsysteem. Met een prijs van net iets meer dan €80 is het stuur echter nog steeds het proberen waard, zolang je uiteraard geen luxe functies zoals force feedback wilt hebben.

7.2Expert Score
Goed low-budget racestuur

De Speedlink TRAILBLAZER zou je een low-budget racestuur kunnen noemen. Echter biedt hij voor zijn prijs het perfecte instapmodel voor de beginnende racer. Voor dit stuur hoef je geen honderden euro's neer te leggen, maar je hebt dan ook geen Force Feedback en ook ontbreekt de koppeling. Echter, als dit het eerste stuur is dat je aangeschaft, dan kunnen we hem zeker aanbevelen.

3 Opmerkingen
 1. Is het stuur te gebruiken bij ieder PS 4 spel? WRC 7 of CARS 3 bv?

 2. Ik heb een stuur gekocht ook de speedlink trailblazer en die is voor Xbox one en ps4 en pc maar als ik hem op de Xbox one aan koppel met de controller en de gaspedaal aan het stuur dan doet hij niks wie oh wie kan mij helpen hiermee

 3. Hoi ik heb een speedlink race stuur maar als ik de besturing in live for speed wil instellen dan krijg ik het niet goed wie oh wie kan mij helpen????

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo