Wat is force feedback?

Force feedback is een van de meest controversiële problemen voor gamers die met een racestuur willen spelen. Wat is force feedback of haptic feedback en heb je het nodig of niet? Voordat we verdergaan zullen we eerst de technologie zelf uitleggen. Een game verstuurt signalen naar een stuur, zodat deze kan reageren op de situatie. Een klassiek voorbeeld is een schok die je moet voelen in het stuur wanneer je ergens tegenaan knalt. Of wanneer je over een drempel gaat, dan moet het stuur vibreren.

Dus er zijn twee aspecten waar we hier mee te maken hebben; de game moet zulke effecten realistisch verwerken en het stuur moet kunnen reageren op wat de game probeert te creëren. In vliegsimulaties is de force feedback nooit overtuigend geweest, omdat het echte model veel te complex is voor game ontwikkelaars om de effecten goed te kunnen verwerken. In een auto is het wat makkelijker. De beste games kunnen het oppervlakte waar je op rijdt, aanrijdingen en bij de meest realistische ook het glijden van een voertuig die te weinig of te veel corrigeert. Het stuur doet dit met een motor en tandwiel of riem systeem, welke nu door de meeste fabrikanten gebruikt worden. Logitech maakte voorheen gebruik van een kabelsysteem, maar de effecten en de kosten zorgde er uiteindelijk voor dat deze inspanningen gestaakt werden. Het systeem met tandwielen is redelijk simpel. Een tandwiel dat aangedreven wordt door een motor draait de wielas naar een kant of de andere kant. Je kan dit voelen tijdens het rijden, aangezien de beweging van de tandwielen altijd waarneembaar is tijdens het sturen. Bij het duurdere riemsysteem wordt zoals de naam al zegt gebruik gemaakt van een riem, wat soepeler is dan tandwielen en daardoor realistischer.

Dus waar hangt de kwaliteit van force feedback van af? Ten eerste moet de motor krachtig en nauwkeurig zijn; in staat zijn om sterke trekken of piepkleine vibraties te creëren wanneer je het stuur snel in alle richtingen draait. Ten tweede moet het tandwiel-/riemsysteem stevig en nauwkeurig zijn en dit is waar goedkopere sturen vaak vallen. Deze maken namelijk gebruik van plastic tandwielen en deze slijten uiteraard veel sneller. Een goed force feedback stuur moet sterk zijn, sterke klappen na kunnen bootsen, maar ook de kleinste verandering in oppervlak doorgeven.

 

Wat zijn de plus- en minpunten van Force Feedback

Maar is dit het geld waard? Hier kunnen we geen vast antwoord op geven. Force feedback in racegames verbetert uiteraard het inlevingsvermogen en voegt spanning toe, maar als het niet goed gedaan wordt (zowel in de game als door het stuur), dan is het niet realistisch. Er zijn niet veel games die deze illusie goed creëren. Als je een arcade racegame speelt, dan zal je voor dezelfde kwaliteit als een goed force feedback stuur, een uitstekende ervaring krijgen met een stuurtje dat deze technologie niet heeft. Games als Project Cars 2 en andere simracers (die voornamelijk op de pc uitgebracht worden) zijn het zeker wel waard om een goed force feedback stuur te kopen. We zijn dus geen tegenstander en geen voorstander van force feedback, het hangt er gewoon van af welke games je speelt en hoe fanatiek je deze speelt.

Hopelijk hebben we hiermee een antwoord gegeven op: Wat is force feedback en heb je het nodig of niet? Heb je ervaringen met force feedback of ben je juist fel tegen deze technologie? Deel hieronder je ervaringen, zodat andere lezers hier van kunnen profiteren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo