Logitech G29 Driving Force review

De Logitech G29 Driving Force is een force feedback racestuur die onder andere werkt met de PS4. Als je echter nog steeds een PS3 hebt, dan werkt hij daar ook uitstekend op en daarnaast ook op de pc. Dit is een goed racestuur die mogelijk je plezier van racegames radicaal zal verbeteren als je nog geen force feedback racestuur hebt. Hij biedt echter maar weinig verbeteringen ten opzichte van de ‘klassieke’ Logitech G27, welke niet compatibel is met de PS4. Als je de Logitech G29 overweegt, dan doe je er goed aan om in deze prijsklasse ook de Thrustmaster T300 RS en T300 Ferrari GTE te overwegen. De keuze wordt lastig gemaakt doordat de verschillende racesturen hun eigen plus- en minpunten hebben. Door zijn soepelere gevoel kan je echter mogelijk overgehaald worden door de Thrustmaster racesturen. Laten we snel een kijkje nemen in deze Logitech G29 Driving Force review wat je zoal krijgt bij dit racing stuur en hoe hij presteert.

Logitech G29 Driving Force review:

Voordelen
  • Met leder bedekte stuur voelt goed aan
  • Degelijke pedalen
  • Sterke force feedback
Nadelen
  • Sturen en feedback voelt een beetje ‘schokkend’ aan
  • Lijkt erg op de oudere G27
  • Sommige personen zullen geen fan van zijn van de heldere kleuren

Belangrijkste functies en eigenschappen

  • Spiraalvormige force feedback
  • 900-graden rotatie
  • Base met drie pedalen

Logitech G29 Driving Force review:

Design en functies

De G29 doet zijn uiterste best om eruit te zien en aan te voelen als een ‘echt’ racestuur. En personen die al jaren zo’n racingstuur hebben gehad of willen, zullen opmerken dat hij erg op de Logitech G27 lijkt, zijn voorganger.

racestuur Logitech G29 Driving Force review

Met een diameter van 27 cm, grotendeels metalen frame en afgewerkt met leer, heeft hij een voldoende high-end constructie om mensen te overtuigen dat dit niet speelgoed is. Ja, we weten dat dit het wel is.

Het meest noemenswaardige onderdeel hier is het leer. Concurrerende racesturen van Thrustmaster zijn standaard bedekt in rubber, waardoor ze goedkoper aanvoelen. Bij het systeem van Thrustmaster kan je de stuurtjes vervangen, maar de Alcantara en lederen modellen voegen flink wat extra euro’s aan de prijs toe, waardoor dit niet zo’n makkelijke keuze is.

Het gevoel van de G29 is bijna identiek aan die van de oudere G27. Hij lijkt echt gebouwd om ‘misbruik’ te weerstaan en is vele malen steviger dan de goedkope racesturen die je mogelijk tot op heden gebruikt hebt. De kwaliteit is echter niet van een superauto en aan de achterkant merkte we een paar losse flappen op.

Aangezien dit model gefocust is op de PlayStation consoles, heeft Logitech de G29 uitgerust met alle knoppen die je nodig hebt om je PS4 en PS3 aan te sturen zonder een controller. Alleen de analoge sticks ontbreken, maar het lijkt ons zeer onwaarschijnlijk dat je het game stuur zal gebruiken voor iets anders dan racegames.

Logitech G29 Driving Force racing stuur

We vonden het racing stuur 100% plug-and-play. Verbind de base met drie pedalen met het stuur, daarna het stuur met je PlayStation en je kan beginnen. Het stuur wordt automatisch herkend, welke je vervolgens direct kan gebruiken voor games zoals Project Cars 2. Geen extra instellingen zijn vereist.

Het enige echte kleine minpuntje, is dat er bovenop een schakelaar zit om te schakelen tussen compatibiliteitsmodi voor de PS3 en PS4. De PS4 ‘praat’ namelijk met een extra beveiligingschip in accessoires zoals dit stuurtje, wat het excuus van Logitech is waarom de oudere modellen de PS4 niet ondersteunen.

Dit is een lastig onderwerp, aangezien sommige personen beweren dat dit een reden is om mensen over te laten stappen vanaf oudere stuurtjes. Ze zeggen dat dit makkelijk opgelost had kunnen worden met een firmware update, maar dat is iets waar we het vandaag niet over gaan hebben (dit is wel een van de redenen waarom dit stuurtje op sommige sites een lage score heeft.

Iets wat we wel kunnen delen, is dat we geen fans zijn van de heldere en kleurrijke extra knoppen, welke niet bij de G920 (hetzelfde stuurtje voor de Xbox One) zijn toegevoegd. Die kleine blauwe knoppen aan de voorkant bootsen de ‘triggerknoppen’ op een controller na, terwijl de rode draaiknop het mogelijk maakt om snel bepaalde autoparameters aan te passen. Om eerlijk te zijn maakte we hier geen gebruik van.

Of je nu een fan bent van de kleurkeuze of niet, het probleem is dat Logitech je geen keuze geeft. En is dit belangrijk voor iets dat een groot deel van de tijd in je gamedomein (of zeer waarschijnlijk opbergkastje) zal staan? Die keuze laten we aan jou over.

Pedalen van de Logitech G29 Driving Force

Er is geen bonus bling op de pedalen en dat is een van de grootste redenen om de G29 aan te bevelen in plaats van de Thrustmaster concurrenten. Alhoewel de base van plastic is, is het board substantieel, waardoor je deze minder vast hoeft te maken dan de oudere G-serie setjes.

Logitech G29 Driving Force force feedback game stuur

Het is een opstelling met drie pedalen: gaspedaal, rem en koppeling. Elke heeft een verschillende weerstand, wat het gevoel van een echte auto nabootst. De belangrijke verbetering bij de G29 is het rempedaal. Deze is progressief, met meer spanning richting het einde, waardoor je veel meer controle over de kracht van het remmen hebt. Dit is veel realistischer. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de oudere modellen en de pedalen van de Thrustmaster T300 RS.

Sommige gebruikers van de Logitech G27 sneden zelfs een tennisbal door de helft om dit gevoel te creëren, dus het is fijn om te zien dat Logitech geluisterd heeft naar de gebruikers.

Als je voldoende ruimte hebt, dan zou je naast de pedalen kunnen overwegen om een versnellingspook aan te schaffen. We hebben niet de mogelijkheid gehad om deze te proberen, maar dit is niet een goedkope toevoeging en we weten nog van het oude model dat deze een beetje breekbaar aanvoelde vergeleken met de rest van het setje.

Hij is echter aardig luidruchtig en alhoewel zijn force feedback krachtig is, is deze niet zo soepel als bij stuurtjes met een riemsysteem, zoals die van Fanatec en Thrustmaster.

Prestaties en force feedback

Naast de degelijke pedalen en bedenkelijk kleurrijke bonusknoppen, is een van de gave extra functies van de Logitech G29 een led-scherm. Deze zit net boven het midden van het stuurtje. Het scherm fungeert als een toerenteller, die je laat weten wanneer je over moet schakelen, wat vooral handig is als je het volume niet al te hoog hebt staan.

Schakelen doe je met racestijl klepjes achterop het stuurtje. Deze zijn stevig, klikken en van metaal gemaakt, wat je precies het gevoel geeft wat je nodig hebt.

Het stuur zelf kan 900 graden draaien. Dit maakt tweeënhalve rotatie mogelijk voordat je bij het einde komt. Alhoewel de Thrustmaster stuurtjes een indrukwekkende 1080 graden bieden, zijn we meer dan tevreden met wat Logitech biedt.

Goedkoopste Logitech G29 Driving Force Review

Wat niet perfect is, is de force feedback. Beter gezegd, het gebrek aan verbetering ten opzichte van de vele jaren oudere G27.

Voordat we hier verder op in gaan, willen we eerst benadrukken dat de G29 geweldige force feedback heeft. Wanneer we Project Cars 2 spelen zonder instellingen aan te passen, is de kracht sterk genoeg om voor pijn in de armen te zorgen na 30-40 minuten spelen. Dit is een duidelijk teken dat het stuurtje krachtige motoren heeft.

Als je nog nooit een goed force feedback stuurtje gebruikt hebt, dan denken we dat je dit geweldig zal vinden. Het geeft je een veel meer directe controlesensatie van de auto, terwijl je bij een gamepad moet vertrouwen op visuele en audio kenmerken om te bepalen over je onder- of overstuur heeft. Met force feedback kan je het voelen, wat als dit goed geprogrammeerd is, dan weet je precies hoe de auto (en de weg) je tegenwerkt. Het werkt uitstekend met realistische games zoals Project Cars 2.

Stuurtjes zoals de G29 maken racegames veel meer meeslepend en mogelijk zelfs te veel als je gewoon een dag even wilt chillen na een lange uitputtende werk-/studiedag.

Goedkope Logitech G29 Driving Force Review

We zijn enorme fans van force feedback stuurtjes. Maar we zijn echter ook een beetje teleurgesteld dat Logitech niets heeft gedaan om het ietwat ‘schokkende’ gevoel van sturen en force feedback op te lossen.

Het duale motorsysteem maakt gebruik van tandwielen en dat leidt tot een minder dan soepel gevoel. De meest vergelijkbaar geprijsde concurrenten van Fanatec en Thrustmaster maken gebruik van een duaal riemsysteem, wat zowel veel soepeler als iets stiller is. Onze ervaring met de G29 was redelijk luidruchtig en kan vervelend zijn voor jezelf en omstanders als je het stuurtje in een woonkamer gebruikt.

Dit minimaliseert het voordeel van het koelere gebruik van de G29. Door riem aangedreven feedback stuurtjes maken meestal gebruik van ventilators om oververhitting tegen te gaan en worden over het algemeen veel heter. De passief gekoelde Logitech kan lang gebruikt worden voordat hij te warm wordt.

Logitech G29 vs Thrustmaster T300RS

steering wheel Thrustmaster T300RS racestuur
Thrustmaster T300RS

Dit is de grote vraag die iedere potentiële koper van een racestuur moet beantwoorden: Logitech of Thrustmaster? Wij vinden de pedalen van de G29 beter en geven de voorkeur aan het gevoel van de met leer bedekte G29 ten opzichte van het rubber van de T300RS.

Als je echter van een door riem aangedreven T300RS overstapt op een door tandwiel aangedreven G29, dan voelt dit aan als dat je een stap terugneemt. Elk force feedback stuurtje voegt een hoop authenticiteit aan een racegame toe, maar een soepele reactie voelt nog realistischer aan. Het is een belangrijke factor om te overwegen als plezier en ervaring net zo belangrijk is als je rondetijd met een paar seconden verlagen.

Als budget geen probleem is, dan biedt Thrustmaster ook ‘upgrades’ die de nadelen van de T300RS tenietdoen. Zo kan je bijvoorbeeld de indrukwekkende T3PA-PRO pedalen kopen en een lederen of Alcantara stuurtje. Daarmee verdubbel je echter de prijs van het stuurtje wel mee.

Logitech G29 Driving Force vs G27 vs G25

Beste Logitech G29 Driving Force Review

Sommige eigenaren van de oudere G-serie stuurtjes, zullen zich mogelijk afvragen of ze over moeten stappen of niet. Als je op zoek bent naar PS4 ondersteuning, dan zal je wel moeten. De oudere modellen werken namelijk niet met de console.

De G27 en G29 zijn beide minder ‘schokkerig’ dan de G25 en hebben een led-toerenteller. Het verschil tussen de G27 en G29 is gezien de hoeveelheid jaren die er tussen zitten erg klein.

Je krijgt de extra knoppen, plus een realistischer gevoel van het rempedaal. Binnenin zijn waarschijnlijk ook wel wat tweaks doorgevoerd, maar dit zijn de primaire verschillen die we opgemerkt hebben.

Moet je de Logitech G29 Driving Force kopen?

Als je echt een fan bent van racegames, dan moet je gewoon een force feedback stuur uitproberen. De PS4 heeft ook genoeg racegames om van te genieten.

Is dit het beste PS4 racestuur? Waarschijnlijk niet. Het is echter wel een van de betere, met een fijne lederen bedekking en voldoende besturingen voor de PS4.

Hij is echter aardig luidruchtig en alhoewel zijn force feedback krachtig is, is deze niet zo soepel als bij stuurtjes met een riemsysteem, zoals die van Fanatec en Thrustmaster.

Conclusie van deze Logitech G29 Driving Force review

Een prima gamingstuur, maar zonder flinke verbeteringen ten opzichte van de oude G27.

8Expert Score
Een prima racestuur

Een prima racestuur, maar zonder flinke verbeteringen ten opzichte van de oude G27.

1 Reactie
  1. Ik heb een een logitech G29 stuur en wil deze aansluiten op een Xbox serrie S, ik heb begrepen dat er verschillende converter kastjes zijn die dit kunnen omvormen.
    Wie heeft hier ervaring mee ??
    Grt,
    Andre

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo