Thrustmaster T-GT review

Dus je wil de Thrustmaster T-GT kopen? Lees dan snel verder

De Thrustmaster T-GT is de laatste stop van racestuurtechnologie voordat je in zulke fanatieke simrace kringen belandt waar je al verbannen wordt als je suggereert dat het gewoon games zijn. Hij kost ruim €700, waardoor hij al buiten de interesse van de meeste gamers valt. Dat is 2,5 keer zo duur als de T300 RS, een pakket dat we in onze review sterk aanbevelen. De T-GT is het ultieme racestuur voor Gran Turismo Sport, met extra functies speciaal voor die game. Door zijn prijs concurreert hij rechtstreeks met de Fanatec CSL Elite. Alhoewel het stuur significante verbeteringen biedt, hadden we voor de prijs betere pedalen en een soepeler stuurgevoel verwacht. Het racestuur biedt echter een uitstekende force feedback. In deze Thrustmaster T-GT review zullen we dit gaming racestuur uitgebreid onder de loep nemen.

Overzicht Thrustmaster T-GT review:

Positief
  • Uitstekende force feedback
  • Zeer stille motor
  • Kwalitatief dekkingsmateriaal
  • Speciaal gemaakt voor Gran Turismo Sport
Negatief
  • Diameter van het stuur is aan de kleine kant
  • Sturen is niet volledig soepel
  • Pedalen zijn niet een enorme upgrade
  • Niet compatibel met Xbox One/360

Design

gaming stuur Thrustmaster T-GT review

De Thrustmaster T-GT wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om te beginnen met racegames, afgezien van een PS4 of pc uiteraard. Je krijgt het stuur, de bevestigingsuitrusting en een board met drie pedalen.

Als je een versnellingspook wilt voor extra inleving, dan dien je de TH8A apart te kopen. Maar net als elk racestuur dat niet goedkoop speelgoed is, zijn er kwalitatieve geïntegreerde schakelkleppen waar je gebruik van kan maken.

Het stuur is ook erg fijn. In tegenstelling tot de Fanatec CSL Elite heeft de T-GT een premium genaaide leren afwerking. De veel goedkopere Logitech G29 heeft ook leer, maar dit is veel zachter bij het Thrustmaster model, waardoor het veel fijner aanvoelt.

Dit is een gebied waar de T-GT de  Fanatec CSL Elite verslaat, aangezien het standaard meegeleverde stuur van dat model een stevige, maar zeer simplistische rubberen afwerking biedt.

We zijn echter verrast dat de diameter van het stuur van de T-GT zo klein is. Deze is ongeveer hetzelfde als die van de T300, wat ongeveer 70% van de afmetingen van een echte auto is en kleiner dan de concurrent van Fanatec. Een groter stuur biedt een serieuzer, realistisch gevoel. En neemt uiteraard meer ruimte in beslag.

racestuur Thrustmaster T-GT review

Sommige personen zullen het ook niet fijn vinden dat op de voorkant van het wiel delen met plastic terug te vinden zijn. Dat zilveren deel aan de onderkant is namelijk van plastic en niet metaal.

Te veel klagen over een esthetisch punt wanneer het een onderdeel van het stuur is dat je bijna niet aan zal raken lijkt niet helemaal eerlijk. We kunnen echter begrijpen dat personen die zoveel geld spenderen aan de T-GT, een beetje teleurgesteld zullen zijn dat sommige delen als speelgoed aanvoelen.

De algemene uitstraling is echter ‘smart’ en zorgt in onze ogen minder voor een verdeeld publiek dan bij de afwerking van de Fanatec CSL Elite.

Functies en eigenschappen

Aan de voorkant van het stuur krijg je ook bijna alle knoppen van een PS4 DualShock controller, zoals het geval is bij bijna alle force feedback racesturen (gemaakt voor de PS4 uiteraard). Naast de knoppen van het gamepad zijn er echter ook twee analoge sticks, wat iets is dat je niet vaak ziet (meestal krijg je alleen maar een D-pad).

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is de PS4 het primaire platform voor de Thrustmaster T-GT. Net als de meeste andere sturen werkt hij ook met de pc, maar dankzij de standaard compatibiliteitsproblemen biedt hij geen ondersteuning voor de Xbox consoles.

Dit is zoals altijd erg jammer, maar niet  iets waar we Thrustmaster echt op af kunnen rekenen, aangezien er geen enkel force feedback stuur is dat echt ‘crossplatform’ ondersteuning biedt (voor de Fanatec Elite moet je een apart stuur kopen).

Thrustmaster T-GT racestuur zijkant

Als je een gamer met meerdere consoles bent, dan is het dus belangrijk om goed na te denken voor welke console je een stuur wilt. Geef je de voorkeur aan Forza of Gran Turismo? Racesturen zoals de Thrustmaster T-GT zijn niet alleen producten, maar accessoireplatformen, waardoor de beslissing nog belangrijker wordt. Je kan bijvoorbeeld onderdelen van het stuur zelf upgraden, zoals betere pedalen kopen of een versnellingspook toevoegen.

Ruim €700 is een hoop geld voor een gaming accessoire. Je kan echter nog veel meer spenderen als je wilt.

Pedalen

De grootste teleurstelling van de T-GT, is dat de pedalen gewoon degelijk zijn, niet een flinke upgrade wat je wel zou verwachten voor de prijs. Het board lijkt erg op die van de T300 RS, een pakket dat nog geen €300 kost.

Je krijgt echter drie in plaats van twee metalen pedalen, maar het board zelf is gemaakt van plastic. Je kan de positie van de pedalen een klein beetje aanpassen en een meegeleverde ‘conische mod’ toevoegen aan het rempedaal voor een progressieve weerstand.

pedalen Thrustmaster T-GT gamestuur

Op het gebied van kwaliteit verschillende pedalen niet veel van wat je krijgt bij de Logitech G29. Het stuur van de rechtstreekse concurrent Fanatec maakt daarnaast gebruik van een zogenaamd ‘loadcell’ rempedaal, wat veel realistischer voelt. Er wordt veel meer weerstand geboden en de remmen reageren op de hoeveelheid druk die je uitoefent, niet alleen op hoever je het pedaal intrapt.

Alhoewel we deze pedalen veel toegankelijker vinden (maar meer arcadeachtig) dan loadcell setjes, hadden we wel op meer realisme gehoopt voor deze prijs.

Force feedback

Er is nog een ding waar we ons aan storen bij de Thrustmaster T-GT en daarna is het alleen maar positief.

gaming stuur Thrustmaster T-GT review

De base van het stuur maakt gebruik van een riemsysteem, net als de andere T-serie modellen. Sommige personen hadden gehoopt dat de T-GT gebruik zou maken van een direct drive of rechtstreeks aangedreven systeem, waarbij er geen tandwielen of riemen tussen de motor en stuurkolom zitten. Maar Thrustmaster heeft voor iets bekend gekozen.

Het is eerlijk gezegd ook geen grote verrassing, aangezien je voor direct drive racesturen zoals de Accuforce V2 meer dan €1.000 betaalt, zonder pedalen.

Het gebruik van riemen is dus prima, maar de T-GT heeft ook een ietwat schokkerig gevoel tijdens het sturen wat we toch soepeler hadden verwacht gezien het prijsverschil met de T300 RS. Het sturen bij de Fanatec CSL Elite is veel soepeler.

Wanneer je het stuur gebruikt dan merk je dit schokkerige gevoel niet echt op, aangezien de motoren weerstand bieden, maar het zorgt toch voor een iets minder realistisch gevoel.

Wanneer je echter Gran Turismo Sport speelt, dan verslaat de T-GT de concurrent van Fanatec wel, omdat het stuur een extra stuurkolom vibratie feedback heeft. Dit is volgens Thrustmaster uniek voor deze game en dat is waarom de T-GT een specifieke modus voor heeft. Je schakelt hiertussen met een knop op de base.

De vibratie bootst het gevoel van verschillende wegoppervlakken na, waarbij je met het stuur voelt wat je in de echte wereld in je hele lichaam zou voelen. Het voegt een extra niveau van inleving toe, waarbij de hobbeligheid van asfalt vs onverharde wegen nagebootst wordt. Dit zorgt er ook voor dat er bijna geen ‘stille momenten’ zijn wanneer de motoren van de T-GT niks doen.

Goedkope Thrustmaster T-GT Review

Zoals je waarschijnlijk al gehoopt hebt, biedt het spelen van Gran Turismo Sport met dit stuur een compleet andere en vele malen betere ervaring dan alleen een gamepad.

Force feedback is uiteraard de hoofdrolspeler en echt speciaal. Dit is krachtiger dan wat je bij de T300 RS krijgt, wat in onze ogen niet eens noodzakelijk was. Het goedkopere stuur is al krachtig genoeg om oncomfortabel te worden als je force feedback op de maximale instellingen zet.

De T-GT voelt ook meer direct, meer genuanceerd en reageert sneller. Dit kan verkocht worden als iets dat je prestaties beter maakt, om je een beter idee te geven wat je auto doet. De inleving is echter hetgeen dat het meeste hierdoor verbetert.

Je kan dit vergelijken met wat een verandering van schermresolutie doet. Een film is niet beter wanneer je deze bekijkt in 4K in plaats van 480p, maar de kijkervaring is wel vele malen beter. Een Thrustmaster T150 RS zal net als de T-GT aangeven wanneer je auto tractie begint te verliezen, maar de manier waarop dit aangegeven wordt is veel subtieler en meer gedetailleerd.

Beste Thrustmaster T-GT Review

Het gevoel is meer overtuigend, meer samenhangend en het past perfect bij games die een goed geprogrammeerde Force Feedback hebben, zoals Gran Turismo Sport. Dit is waarschijnlijk het meest inlevende pakket dat je kan krijgen voor onder de €1.000.

Dit is ook het stilste force feedback stuur dat we getest hebben. Sturen met tandwielen zoals de Logitech G29 zijn ‘mechanisch’ luid, terwijl de Thrustmaster T300 RS en zijn broers redelijk luide ventilatoren hebben die al redelijk snel geactiveerd worden. De ventilatoren van de T-GT worden minder snel geactiveerd en zijn ook veel stiller wanneer dit uiteindelijk gebeurt.

LEES OOK: Thrustmaster T300 Ferrari GTE review

Dit zal niet een belangrijk punt zijn wanneer je games speelt met een koptelefoon of headset. Als je echter schakelt tussen de T-GT, T300 RS en Logitech G29, dan zijn die oudere racesturen veel meer afleidend. Wederom is het inlevingsvermogen gewoon veel beter.

Verschillende onderdelen van de T-GT maken dus goede progressie, maar als je echter interesse hebt in een grote verscheidenheid aan games en dan voornamelijk op de pc, dan zou je de Fanatec CSL Elite zeker op je vergelijkingslijstje moeten zetten.

Conclusie van deze Thrustmaster T-GT review

De Thrustmaster T-GT is een geweldig racestuur met een uitstekende force feedback en voornamelijk goede prestaties bij Gran Turismo Sport.

Hij is ook iets beter afgewerkt qua presentatie dan zijn directe concurrent, de Fanatec CSL Elite. We vragen ons echter af of de meeste personen niet beter kunnen kiezen voor de Fanatec of de goedkopere Thrustmaster modellen.

De T-GT wordt niet geleverd met veel betere pedalen en het sturen had zeker weten soepeler gemogen voor de prijs. Daarom lijkt het een beetje een duur, maar nog steeds sensationeel stuur.

We hopen dat je genoten hebt van deze Thrustmaster T-GT review.

9Expert Score
Sensationeel stuur voor een iets te hoge prijs

De Thrustmaster T-GT is een uitstekend stuur met zeer goede Force Feedback. Het stuur is rond de 800 euro wat aan de dure kant en voor dit geld hadden wij eigenlijk iets meer verwacht. Als je het geld er voor over hebt, is het echter een top racestuur.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo