Thrustmaster TMX Force Feedback review

Wil je de Thrustmaster TMX Force Feedback kopen? Lees dan snel verder

De Thrustmaster TMX is een nieuwe, betaalbare toevoeging aan de al uitgebreide collectie van force feedback racesturen van het bedrijf. Dit model is compatibel met de pc en Xbox One en biedt de essentiële onderdelen van een force feedback stuur, maar voor de helft van de prijs van de vlaggenschipmodellen van het bedrijf. Met 12 actieknoppen, een D-pad voor makkelijke navigatie, 900 graden rotatie en een twee pedalensetje meegeleverd, biedt dit racestuur een ongelofelijke hoeveelheid functies voor zo’n €170 (er is ook een Pro model, welke geleverd wordt met een meer kwalitatief drie pedalensetje en zo’n €200 kost). Dit alles maakt hem mogelijk een ideale keuze voor personen die net in de wereld van racegames stappen of die dat soort games maar af en toe spelen. In deze Thrustmaster TMX Force Feedback review zal ik dit model uitgebreid onder de loep nemen.

review thrustmaster tmx force feedback racestuur

Overzicht van de Thrustmaster TMX Force Feedback

Positief
 • Sterke force feedback
 • Compatibel met pc en Xbox One
 • Geweldige algehele race-ervaring
 • 12 actieknoppen + D-pad
 • Prijs-kwaliteitverhouding
Negatief
 • Pedalen hebben een slechte kwaliteit
 • Rotatie van het stuur ietwat stroef
 • Mist de subtiliteit van duurdere modellen
 • 900 graden rotatie

Design en functies

Een force feedback stuur is de volgende stap na een standaard gamestuur, waarmee we bedoelen dat je er niet alleen mee stuurt, maar het stuur drukt ook terug. De feedback die je krijgt in een auto wordt gesimuleerd, waarbij je de grip van je banden kwijt voelt raken tijdens een drift.

Alle slimme technologie die gebruikt wordt om zo’n realistische feedback te bieden verhogen de prijs, waardoor zelfs dit ‘instapmodel’ nog steeds een flinke investering is. Een stuur zonder force feedback kan je bijvoorbeeld al voor €50 of minder in de winkel vinden.

racestuur thrustmaster tmx force feedback review

Dit specifieke model is alleen maar compatibel met de pc en Xbox One. Thrustmaster biedt ook modellen voor de PlayStation/pc, zoals de Thrustmaster T300 RS of de vergelijkbaar geprijsde Thrustmaster T150 RS.

Voor die €170 krijg je een goed gebouwd pakket. De behuizing voelt stevig en duurzaam aan, waarbij zo’n beetje overal gebruik gemaakt wordt van een dikke laag plastic. Ik maak me echter een beetje zorgen over het klemsysteem voor de tafel of een bureau, aangezien deze een plastic handgreep heeft. Alhoewel deze prima werkte tijdens het testen, denk ik niet dat deze het net zo lang uit houdt als een van metaal.

De Thrustmaster TMX kan vastgeklemd worden aan een tafel met een dikte tot 5 cm en biedt een redelijke sterke grip. Vastmaken aan een bureau kan een beetje vreemd zijn, aangezien het stuur erg zwaar aan de voorkant is. Hierdoor kan hij een beetje naar voren hangen zodra je hem bevestigd hebt, zelfs wanneer je dit zo strak mogelijk doet.

Het 11-inch stuur voelt stevig aan, ook al is deze wederom gemaakt van plastic. Deze is goed bevestigd zonder dat deze wiebelt of speling heeft. Je krijgt echter alleen rubberen gripdelen aan de linker- en rechterkant. Dit is een groot verschil met het volledig in leer bedekte racestuur van de TX Racing Leather.

review thrustmaster tmx force feedback kopen

Functionaliteit

Achter het stuur zitten de schakelkleppen, welke gemaakt zijn van dun, maar indrukwekkend stevig staal. Deze voelen fijn en sterk aan en hebben een duidelijk gedefinieerde en hoorbare klik wanneer je ze gebruikt. Het is mogelijk om een optionele versnellingspook aan te schaffen als je geen fan bent van schakelkleppen.

Handig rond het centrale gedeelte van het stuur vind je verschillende knoppen terug, waarvan er in totaal 12 zijn. Deze bootsen volledig de knoppen van een Xbox One controller na, inclusief een D-pad, wat het makkelijk maakt om te navigeren door menu’s.

De knoppen zelf profiteren van een duidelijke gedefinieerde beweging, zodat je altijd weet wanneer je ze ingedrukt hebt. Je zal dus nooit zorgen te maken over wat er gebeurt tijdens het heetst van de strijd.

Bij de meegeleverde pedalen is de kostenbesparing een beetje meer direct duidelijk. Net als de rest van het stuur zijn deze gemaakt van plastic en wederom redelijk stevig, maar ook erg basis.

Om te beginnen is het een setje met maar twee pedalen (gas- en rempedaal) en het rempedaal heeft geen progressieve weerstand, waarbij het pedaal bij het intrappen steeds meer weerstand biedt op basis van hoe ver je deze intrapt. De base is ook erg klein en lichtgewicht, waardoor deze veel te makkelijk om te verplaatsen is. Ze bieden dus alleen maar een basismanier van stoppen en accelereren toe aan de meer inlevende en genuanceerde ervaring dat geboden wordt door het stuur.

goedkope thrustmaster tmx force feedback racestuur review

Om te laten zien wat dit stuur kan doen, heeft Thrustmaster ook hun T3PA-pedalen meegeleverd (deze krijg je standaard bij de TMX Pro, welke net iets meer dan €200 kost). Bij dit pedalensetje krijg je een koppelingspedaal, een progressief rempedaal en volledig aanpasbare metalen pedaalplaatjes. Daarnaast is de bouwkwaliteit vele malen beter en de base is groter en zwaarder, waardoor deze beter op zijn plaats blijft staan.

Alhoewel het mogelijk is om deze betere pedalen en een versnellingspook aan de TMX toe te voegen, is het stuur zelf niet modulair zoals bij de duurdere modellen. Dit betekent dat je het stuur niet om kan wisselen voor een andere of het force feedback mechanisme kan upgraden.

Het stuur wordt aangedreven via het netstroom en wordt met je pc verbonden via USB, terwijl je de pedalen achterin het stuur verbindt. Dit zorgt voor een redelijke wirwar van kabels, dus kan een beetje lastig om op te stellen zijn als je maar af en toe racegames speelt. Dit is echter iets waar alle racesturen last van hebben.

Force feedback en prestaties

De Thrustmaster TMX maakt gebruik van de hybride riem en tandwiel force feedback motor van het bedrijf. Dit zit ergens tussen het soepelere, meer premium gevoel van door alleen maar riem aangedreven modellen en het meer trapsgewijze gevoel van een tandwielsysteem. Het cruciale van deze combinatie is, dat dit het centrale dode punt elimineert die je ziet bij mechanismes met alleen tandwielen.

Dit mechanisme wordt gecombineerd met een 12-bit sensoropstelling, welke 4.096 treden biedt. De pedalen maken daarnaast gebruik van een 10-bit systeem voor 1.024 niveaus van drukgevoel.

Het resultaat van dit alles is een indrukwekkend realistische reactie, alhoewel natuurlijk niet zo gedetailleerd als de duurdere modellen van het bedrijf. Ga over drempels, vlieg uit de bocht of neem een bocht correct en het stuur geeft je een aardig goed gevoel van de sensatie die je zou verwachten.

goedkope thrustmaster tmx force feedback review

De effectiviteit van het stuur werd bevestigd toen ik Project Cars speelde en problemen had om de feedback te krijgen die ik wilde met de standaard instellingen, waardoor ik altijd achteraan reed. Toen ik echter in de instellingen dook en de gevoeligheid van het stuur en het force feedback niveau verhoogde van 50 naar 100, kwam de game echt tot leven. De eerstvolgende race won ik direct.

Het stuur heeft een maximale rotatie van 900 graden, in plaats van de 1080 die geboden wordt bij de high-end modellen. Dit was echter niet limiterend tijdens de meeste racegames die ik speelde. Bij een game als Euro Truck Simulator 2 zal je mogelijk die laatste 180 graden missen.

De standaard pedalen zijn echter slecht. De base verschuift te makkelijk en je hebt weinig ruimte voor je voeten. Om die reden moest ik met mijn linkervoet remmen om ervoor te zorgen dat ik beide voeten constant op de base liet rusten en te voorkomen dat deze verschoof. Je betaalt bijna €100 voor de losse T3PA-pedalen, dus als je denkt dat je die pedalen in de toekomst wilt hebben, dan kan je beter direct de TMX Pro kopen en €60-70 besparen.

goedkope thrustmaster tmx force feedback kopen

Op het gebied van compatibiliteit wordt een volledige plug-and-play ervaring geboden met de Xbox One, terwijl pc-gebruikers drivers moeten downloaden en installeren.

Is de Thrustmaster TMX Force Feedback de aanschaf waard?

De Thrustmaster TMX is een geweldig model voor een introductie in de wereld van force feedback sturen als je een Xbox One en/of pc hebt. Je krijgt precies de force feedback ervaring die je racegames nieuw leven in zal blazen, terwijl grotendeels op de juiste gebieden kosten bespaart worden.

De slechte pedalen doen de geweldige andere prestaties van het stuur een beetje teniet, alhoewel ze voldoende zijn om mee te beginnen en makkelijk vervangen kunnen worden. Het is echter mogelijk beter om direct de TMX Pro te kopen, waarbij standaard de T3PA-pedalen bij inzitten en je direct €60-70 bespaart. Afgezien van de pedalen zijn er geen andere delen van het stuur die je kan upgraden naar iets beters, in tegenstelling tot de duurdere modellen.

Als je het racestuur alleen maar voor de pc zal gebruiken, dan kan je het beste kiezen voor de Thrustmaster T150 RS Pro. Dit is een vergelijkbaar stuur met PS4/pc compatibiliteit, wordt net als de TMX Pro standaard geleverd met de T3PA-pedalen en kost iets minder dan €200.

racestuur thrustmaster tmx force feedback kopen review

Conclusie

Een goede introductie in de wereld van force feedback sturen voor Xbox One en pc-gamers met een beperkt budget.

7.5Expert Score
Goede instapmodel om kennis te maken met Force feedback

Dit stuur is een relatief goedkoop instapmodel voor Xbox One en pc-gamers met een beperkt budget. Het stuur heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en heeft mogelijkheden tot upgrades. Al met al is dit gewoon een top stuur.

1 Reactie
 1. Onlangs de TMX force feedback aangeschaft. Voor de prijs van € 149,00 (nieuw) een redelijke combinatie. De standaard pedalen heb ik met 2 bouten op een plank gemonteerd en deze vastgezet, zodat het niet meer verschuift. Een groot nadeel vind ik, dat er een minimale vrije slag/dood punt in het stuur zit. Het stuurt dus niet direct. Als ik een bocht in draai, dan wil ik gelijk weerstand voelen. Het is ook hinderlijk, als je op een recht stuk rijdt. Ik heb dit met een video aangegeven bij thrustmaster en die reageerde met ”
  In regards to the maxim 100% steer and 0%, there is a small bumper zone in order to protect the wheel from smashing the stoppers”. Er is dus niets aan te doen. Maar goed, al het waar naar zijn geld zullen we maar zeggen. Voor de rest een leuke combinatie om mee te beginnen.

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo