Thrustmaster T150 RS Force Feedback review

De Thrustmaster T150 RS is een van de meest betaalbare force feedback racesturen voor de PS4. Als je een ‘echt’ racestuur uit wilt proberen, maar hiervoor niet meer dan €200 uit wilt geven, zoals voor de T300 RS en degelijke pedalen, dan ben je op de juiste plek beland. Als je al een paar force feedback game sturen gehad hebt, dan zal je mogelijk vinden dat de meegeleverde pedalen van de T150 RS goedkoop aanvoelen en de ‘schokkerige’ force feedback niet fijn vinden. Het is echter een geweldige keuze als je niet een fanatieke racegamer bent en niet bereid bent om ‘te veel’ geld uit te geven aan een accessoire die mogelijk stof ligt te vangen tussen je racesessies in. In deze Thrustmaster T150 RS Force Feedback review zullen we dit racestuur uitgebreid onder de loep nemen.

Overzicht Thrustmaster T150 RS Force Feedback

Voordelen
  • Goede waarde
  • Sterke force feedback
  • Voelt goed gemaakt aan
Nadelen
  • Beneden gemiddelde pedalen
  • Sturen geeft een ietwat ‘schokkerig’ gevoel
gaming stuur Thrustmaster T150 RS Force Feedback review

Belangrijkste eigenschappen

  • Force feedback
  • 1080 graden rotatie
  • Twee pedalensetje

Thrustmaster T150 RS Force Feedback review:

Design en functies

Is force feedback een onbekende term voor je? Dit is een functie die je realistische fysieke feedback geeft over wat er met je auto gebeurt tijdens het rijden. Bijna elk budgetstuur laat je beter sturen, accelereren en remmen als een gamepad of toetsenbord, maar force feedback racesturen maken gebruik van motoren om weerstand te bieden tijdens het rijden.

Goedkoopste Thrustmaster T150 RS Force Feedback Review

Ze bootsen de soort krachten na die je mogelijk voelt in de echte wereld wanneer je met je auto door een bocht drift, de controle verliest en tegen een muur aan crasht. Force feedback laat je het moment voelen wanneer je banden grip verliezen.

Je kan twee versies van de Thrustmaster T150 RS kopen. De standaard en de Ferrari editie. Beide zijn compatibel met de PS4, PS3 en pc.

Thrustmaster heeft ons voor deze Thrustmaster T150 RS Force Feedback review de Ferrari versie gestuurd en we moeten eerlijk zijn dat dit design ons niet echt kon overtuigen. Voeg wat rode accenten aan het stuur toe en plak er een superplastisch geel Ferrari logo op, en een stuurtje van tegen de €200 ziet er plotseling uit als iets dat je voor nog geen €50 bij de Intertoys kan kopen.

Het stuurtje ziet er dus een beetje speelgoedachtig uit. De standaard versie heeft dit minder, waarbij het Ferrari logo verwijderd is en er in plaats van rood voor PlayStation blauw gekozen is. Maar geen van de twee versies ziet er zo gaaf en serieus uit als de T300 RS.

Leg je handen echter op de T150 RS en hij voelt goed aan. Ook al is er weinig van de metalen en leren materialen te zien die je wel bij de Logitech G29 Driving Force en in minder mate bij de T300 RS krijgt.

Het stuur? Plastic. De base? Plastic. We hebben het echter wel over stevig plastic, niet iets wat je bij goedkoop speelgoed krijgt.

Thrustmaster T150 RS Force Feedback zijkant

De blauwe/rode accenten zijn gripdelen en deze zijn gemaakt van rubber. Deze geven je uitstekende grip, alhoewel het getextureerde plastic op de rest van het stuur ook voldoende grip biedt. Als rotatie belangrijk voor je is, dan kunnen we je vertellen dat dit stuur net als de high-end modellen een rotatie van 1080 graden biedt.

Dat is ook direct het geweldige aan de T150 RS. Je krijgt alle basisonderdelen van de duurdere sturen, alleen zonder een aantal van de toeters en bellen.

Dit zie je vooral terug bij het pedalensetje dat meegeleverd wordt. Dit board heeft twee pedalen en ziet er erg basis uit, net als het gevoel. Dit doet je direct weer denken aan speelgoed.

In tegenstelling tot de Logitech G29 is er geen progressief rempedaal en geen koppelingspedaal. En alhoewel de rem iets meer weerstand biedt dan het gaspedaal, kan je deze zonder problemen helemaal tot het einde intrappen.

Thrustmaster T150 RS Force Feedback Review T3PA Pro pedalen
T3PA Pro pedalenset

Thrustmaster weet dat dit een zwak punt is en zelfs de veel duurdere T300 RS presteert niet echt veel beter op dit gebied. Daarom stuurde het bedrijf ook hun T3PA Pro pedalensetje mee voor deze Thrustmaster T150 RS Force Feedback review. Dit is een uitstekend drie pedalensetje dat €150 extra aan de totaalprijs toevoegt. Je krijgt echter super stevige metalen pedalen en een koppelingspedaal, wat echt duidelijk laat zien hoe slecht het standaard pedalensetje is.

Met de T3PA Pro krijg je een variabele weerstand, een veel steviger gevoel en veel meer realisme. We denken echter dat er weinig personen zijn die willen besparen op het stuur en vervolgens bijna hetzelfde bedrag betalen voor een pedalensetje. En maken pedalen die goedkoop aanvoelen echt zoveel uit?

Als je iemand bent die maar af en toe gebruik maakt van een racestuur (wat ook voornamelijk de reden zal zijn waarom je een goedkoop stuur wilt kopen), dan denken we dat de standaard pedalen goed genoeg voor de meeste personen zullen zijn. Het is het stuur dat je weerstand biedt en je meer in laat leven in een race dan een gamepad.

Het stuur biedt ook bijna alle knoppen die op een standaard PS4-controller vindt (afgezien van de sticks en het touchpad), dus je hoeft ook geen DualShock 4 naast je te hebben tijdens het spelen.

Er wordt ook geen aparte versnellingspook meegeleverd met de T150 RS. In plaats daarvan heb je schakelkleppen achter het stuur. Deze zijn gemaakt van kwalitatief metaal en dit is het enige onderdeel waar Thrustmaster niet heeft geprobeerd om de kosten laag te houden.

Force feedback en prestaties

Dus hoe goed is de force feedback? In de meeste gevallen is dit uitstekend. De functie is net zo snel en krachtig als bij de T300 RS en de Logitech G29. Ga met hoge snelheid door een bocht in DriveClub of Project Cars 2 en je voelt de motoren die tegen je vechten.

Beste Thrustmaster T150 RS Force Feedback Review

De functie is ook grotendeels waarheidsgetrouw. We hadden verwacht dat op dit gebied of de kracht compromissen gemaakt zouden worden vergeleken met de duurdere force feedback racesturen, maar dit is echt niet het geval.

Vanwege dit is de T150 RS ondanks zijn speelgoedachtige pedalen en een design dat we net goed kunnen keuren, een uitstekend force feedback racestuur. De enige reden om teleurgesteld te raken, is erachter komen dat er iets beters te vinden is. Als dit dus je eerste force feedback racestuur is, dan zal je zeer tevreden zijn.

Waarom is dit model dan goedkoper dan de T300 RS? Nou, dit duurdere model maakt gebruik van duurdere, robuuste materialen. Zo wordt er gebruik gemaakt van een beetje metaal en is het stuur volledig bedekt in rubber in plaats van alleen maar sommige delen. De belangrijkste verandering kan echter intern gevonden worden.

Racesturen zoals deze maken gebruik van riemen of tandwielen om de kracht van de motor over te dragen naar het stuur. Een riem geniet de voorkeur, omdat deze je een soepel gevoel geeft, terwijl je bij tandwielen het trapsgewijze effect kan voelen.

Goedkope Thrustmaster T150 RS Force Feedback Review

De T150 RS is een hybridesysteem, aangezien hij gebruik maakt van zowel een riem als tandwiel onderdelen om de motor met het stuur te koppelen. Wij kregen het gevoel dat er bij het tandwiel gebruik gemaakt wordt van aardig wijde tanden, aangezien dit veel minder soepel aanvoelde dan bij de Logitech G29. Draai aan het stuur en je kan de overgangen voelen, zelfs wanneer je het stuur niet aangesloten hebt. De wijze, zachte klikken worden echter een beetje versoepeld door de riem. Het resulterende gevoel is aardig goed.

Als je nog nooit gebruik gemaakt hebt van een force feedback stuur, dan denk je mogelijk dat we aan het muggenziften zijn, maar dit is echt wat de verschillende sturen van elkaar onderscheidt naast het gevoel in je handen. Dus samengevat: de Logitech heeft minder wijde tanden, de riemen van de Thrustmaster T300 RS zorgen voor een nagenoeg soepele ervaring en alhoewel de goedkopere T150 RS wijdere tanden heeft dan de G29, zorgt de riem ervoor dat het gevoel nog steeds soepeler en minder ‘schokkerig’ is.

Het is geweldig dat je voor ruim €100 minder iets kan krijgen dat min of meer vergelijkbaar is met de T300 RS.

Net als het duurdere model maakt de T150 RS gebruik van een ventilator die naar 20 minuten gebruik geactiveerd wordt. Als je het volume redelijk laag hebt staan, dan kan dit een beetje afleidend zijn. Het klinkt een beetje als een ventilator van een kleine pc. Dit is echter iets dat je voor lief moet nemen bij een riemsysteem, aangezien ze nu eenmaal warmte genereren.

Moet je de Thrustmaster T150 RS Force Feedback kopen?

gaming stuur Thrustmaster T150 RS Force Feedback

De Thrustmaster T150 RS is wat je krijgt wanneer je een T300 RS neemt, de toeters en bellen verwijdert en het force feedback systeem iets minder soepel maakt. Het prijsverschil tussen de Logitech G29 en de Thrustmaster T150 RS is zo’n €70 en gezien wat je krijgt is het daarom moeilijk om hem niet aan te bevelen.

Ja de T300 RS is soepeler en het gevoel/pedalen van de Logitech G29 is veel fijner (je krijgt ook nog eens koppelingspedaal). Deze stuurtjes zijn echter een stuk duurder en het belangrijkste is dat de T150 RS een vergelijkbare force feedback biedt.

We zouden dit racestuur niet aanbevelen als je 20 uur per week aan racegames spendeert. In dat geval raden we de T300 RS en de T3PA Pro pedalen aan. Als je echter iemand bent die maar af en toe racegames speelt, maar toch een realistische ervaring wil hebben, dan is het makkelijk om de T150 RS aan te bevelen.

Conclusie van deze Thrustmaster T150 RS Force Feedback review

Een geweldig force feedback racestuur voor personen met een gemiddeld budget.

8.1Expert Score
Goed racestuur voor een gemiddeld budget

Een geweldig force feedback racestuur voor personen met een gemiddeld budget.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo