Thrustmaster T300 Ferrari GTE review

De Thrustmaster T300 GTE is een force feedback stuur en was een van de eerste die ondersteuning voor de PS4 bood. Van alle game accessoires is geen enkele zo lastig als een echt force feedback racestuur. Naast dat ze groot en zwaar zijn en je gameplek met nog meer kabels bezaaien, moet je iets hebben om ze stevig op hun plaats te houden om volledig te kunnen profiteren van deze krachtige hardware. Is deze wereld nieuw voor je? Sturen zoals de T300 GTE zijn echt super vervelend om geplaatst te krijgen. Maar voor al die ‘ellende’ krijg je meestal een ongeëvenaarde race-ervaring. De vraag is echter of de T300 GTE op kan boksen tegen de force feedback helden, zoals de Thrustmaster T500 RS en Logitech G25/G27/G29. En of hij zijn prijskaartje waard is. Je ontdekt het in onze Thrustmaster T300 Ferrari GTE review.

Thrustmaster T300 Ferrari GTE review:

Positief
  • Sterke force feedback
  • PS4 compatibiliteit
  • Uitstekende bouwkwaliteit
Negatief
  • Luidruchtige ventilators
  • Plastic base pedalen
  • Niet 100% soepel sturen
  • Rubberen deklaag van het stuur is niet fijn voor de vingers

Belangrijkste eigenschappen en functies

  • Base met twee pedalen
  • Borstelloze force feedback motor
  • Ingebouwde schakelklepjes
Beste Thrustmaster T300 Ferrari GTE Review

Thrustmaster T300 Ferrari GTE review:

Design en functies

De T300 GTE is een high-end racestuur. Deze term garandeert een aantal dingen: hij zal groot zijn, hij zal redelijk prijzig zijn en hij zal zijn eigen voeding nodig hebben.

game stuur Thrustmaster T300 Ferrari GTE review

Personen die bekend zijn met deze soort accessoires weten dit al. Dit was een van de eerste high-end sturen die ondersteuning voor PS4 bood. Veel racefans waren erg boos om het feit dat hun oude racestuur niet werkte. De reden hiervoor is dat de software van Sony een extra beveiligingschip vereist voor hardware van derden, wat bedoeld is om te voorkomen dat de PS4 gehackt wordt. De reden is prima, maar dat betekent wel dat eigenaars van bijvoorbeeld een Logitech G27 (een oud maar nog steeds prima racestuur) iets nieuws moeten kopen.

Als je echt alleen op zoek bent naar een PS4 racestuur, dan kan je misschien beter onze review van de Thrustmaster T300 RS lezen, wat meer een op console gefocuste versie van hetzelfde stuur is. Force feedback en gebruik is echter vergelijkbaar, dus blijf zeker lezen als je daar meer over wilt weten.

gaming stuur Thrustmaster T300 Ferrari GTE review

Aangezien de Thrustmaster T300 GTE niet specifiek verbonden is aan een console, betekent dit dat hij niet een bekende gameknoppen lay-out biedt. Er is een D-pad, maar de rest van de besturingen zijn gemarkeerd met ‘dashboardfuncties’ van een auto en niet met iets dat een keyboard of gamepad nabootst. Toen we het stuur uittestte met de PS4 duurde het eerlijk gezegd eventjes voordat we erachter kwamen hoe we de console de controller konden laten zien (gebruik hiervoor de schakelaar rechtsonder). Zodra je dit echter weet is alles redelijk simpel.

Afgezien van een ietwat goedkoop aanvoelende D-pad, voelen de rest van de knoppen redelijk kwalitatief aan en bieden voornamelijk goede opties voor pc racesim titels. We hadden geen problemen om Gran Turismo games op de PS3 of Project Cars 2 op de PS4 te spelen. De knoppen zijn van tevoren al automatisch gekoppeld aan een functie, wat waarschijnlijk overgenomen is van het oudere T500 stuur van Thrustmaster.

Het racestuur opstellen is ook redelijk eenvoudig. Het board met de twee pedalen verbind je met het stuur via een soort van Ethernetkabel. Daarnaast zijn er nog de voeding en de USB-kabels die je aan moet sluiten. Het stuur heeft een schroefmechanisme om de base vast te maken aan een tafel of standaard en je hebt zeker weten een nodig.

Het stuur van de Thrustmaster T300 Ferrari GTE

Het stuur van de T300 GTE kan je loskoppelen en je kan degene gebruiken die al voor de T500 uitgebracht werden. Zo is er voor dat model een F1-stuur beschikbaar. Heb je nog niet een ander model stuur, dan mag je al snel rond de €100 aan de prijs toevoegen, wat zeker niet goedkoop is. Bij dit soort high-end sturen krijg je echter iets dat je jarenlang kan gebruiken (zolang je niet tegen compatibiliteitsproblemen in de toekomst aanloopt).

racing wheelstuur game stuur Thrustmaster T300 Ferrari GTE review

Standaard onderdeel van het pakket is een normaal met rubber bedekt 11-inch stuur. Dit is de standaard afmeting van de meeste sturen en ook van die in echte auto’s. Deze is groot genoeg om echt aan te voelen.

We denken echter niet dat de bedekking die gebruikt wordt dezelfde kwaliteit heeft als sommige concurrenten. Rubber is een praktische keuze, maar naast echt leer van bijvoorbeeld de Logitech G29 en Fanatec modellen, voelt dit erg speelgoedachtig aan. Niet wat je wilt voor deze prijs.

De ‘naad’ aan de onderkant van het stuur is ook een beetje aan de grote kant. Geen van deze minpunten hebben ook maar iets te maken met de bouwkwaliteit. Het frame van het stuur voelt namelijk aan dat hij het jarenlang vol zal houden, maar het voelt niet luxueus aan.

Dit stuur is bedoeld als een replica van een Ferrari 458 stuur en het dekkingsmateriaal voor dat stuur is leer.

Sturen is minder ‘schokkerig’ dan de Logitech G27/G29, maar het is niet totaal afwezig. Maar weinig force feedback sturen zijn volledig soepel tijdens het sturen, maar we hadden gehoopt dat er wat meer progressie op dit gebied plaats had gevonden. Op dit gebied is hij vergelijkbaar met de iets oudere T500. Je kan het stuur 1080 graden draaien, maar dit kan je in de software verlagen. Wat bijvoorbeeld erg handig is voor F1 games, aangezien je voor die auto’s het stuur maar weinig hoeft te draaien.

Goedkope Thrustmaster T300 Ferrari GTE Review

Om te schakelen gebruik je de schakelklepjes achterop het stuur, net als bij een F1-auto. Deze geven een erg duidelijke en in onze ogen een ietwat luide klik.

De T300 GTE is compatibel met een aantal bestaande losse schakelpoken, waaronder de Thrustmaster TH8RS. Dit stuur is voor de rest ook compatibel met het bestaande ecosysteem van de T500, dus mogelijk vraag je je nu af wat anders aan dit model is.

Pedalen

De duidelijkste verandering is het nieuwe board voor de pedalen. Deze is eenvoudiger en een stuk kleiner. De pedalen zijn bedekt met metaal en bieden een variërende spanning. De base en het mechanisme zijn echter van plastic en redelijk licht. Je krijgt alleen een gas- en rempedaal en geen koppeling.

Goedkoopste Thrustmaster T300 Ferrari GTE Review

Aangezien het board ietwat aan de lichte kant is, kwamen we erachter dat je deze extra vast moet maken (of op een stroeve ondergrond moet plaatsen), om te voorkomen dat hij niet verschuift. Het zitten rubberen pootjes aan de onderkant, maar deze bieden niet genoeg weerstand om te voorkomen dat je het board verschuift wanneer je intens aan het racen bent.

Op dit gebied zijn ze aardig vergelijkbaar met de pedalen van de Logitech G27. Prima, maar niet indrukwekkend.

Force feedback en prestaties

Aangezien de T300 GTE een ‘ultiem racestuur’ prijs heeft, ben je mogelijk een beetje teleurgesteld in de tekortkomingen van de hardware. Maar we waren erg blij met de kwaliteit van de force feedback.

De motoren in de base van het stuur zijn erg krachtig en geven je echt het gevoel dat je met de auto worstelt wanneer je deze feedback op het hoogste niveau zet. Het stuur biedt ook een iets andere motor dan de oudere T500. De T300 GTE maakt namelijk gebruik van een borstelloze motor, welke efficiënter is dan de geborstelde motor van het oudere model.

racing wheel Thrustmaster T300 Ferrari GTE review achterkant

Alhoewel we jammer genoeg niet beide modellen bij de hand hadden om naast elkaar te testen, is de kracht en de snelheid die geboden wordt door de T300 GTE erg indrukwekkend. Zeer waarschijnlijk vergelijkbaar met de T500 en iets beter dan de Logitech modellen. Met de implementatie van feedback in de software, zijn de resultaten fantastisch.

Ook op dit gebied is er echter een hardwareprobleem. De T300 GTE maakt namelijk gebruik van interne ventilators om die krachtige motoren te koelen wanneer ze warm beginnen te worden. Toen we de force feedback op het hoogste niveau zetten (wat je in een game doet in plaats van in de hardware), werden de ventilators na 20 minuten spelen geactiveerd.

De ventilators zijn redelijk luid en als je games op een redelijk laag volume speelt, dan zal je dit zeker merken. Er zullen ongetwijfeld personen zijn die zich hieraan storen.

Dit is uiteraard een noodzakelijk kwaad, aangezien de T300 GTE na verloop van tijd gewoon te heet zou worden. De enige andere optie zou een automatische uitschakelingsfunctie zijn bij een bepaalde temperatuur, wat uiteraard veel vervelender is dan het geluid van een ventilator.

Moet je de Thrustmaster T300 Ferrari GTE kopen?

De T300 GTE is een geweldig racestuur. Ja er zijn problemen, maar hij biedt bijna alles wat je verwacht van een force feedback model.

Hij is echter niet de perfecte oplossing voor veel personen. Als je een PS4-gamer bent, overweeg dan om het T300 RS model aan te schaffen, welke een meer PS4-type lay-out van de besturingen heeft. Het is echter mogelijk om je PS4 aan te sturen met dit model en daarmee bedoelen we niet alleen racegames. Je moet alleen even erachter komen welke knop wat doet.

Beste Thrustmaster T300 Ferrari GTE Review

We denken dat een serieuze pc-gamer mogelijk ook niet helemaal blij met de pedalen van de T300 GTE zal zijn. Het T500 setje is veel beter. Maar aangezien je die pedalen niet apart aan kan schaffen en het oudere model geen ondersteuning voor PS4 biedt, is dit ook niet een oplossing.

Als je op zoek bent naar je eerste force feedback stuur, overweeg dan eerst waar je deze zal bevestigen. Op je schoot zal namelijk niet werken. Dus je hebt een bureau of standaard nodig.

Conclusie van deze Thrustmaster T300 Ferrari GTE review

De Thrustmaster T300 GTE is een geweldig racestuur voor PS4- en pc-gamers, maar biedt niet echt een evolutiesprong afgezien van ondersteuning voor de PS4.

8.5Expert Score
Een geweldig racestuur

De Thrustmaster T300 GTE is een geweldig racestuur voor PS4- en pc-gamers, maar biedt niet echt een evolutiesprong afgezien van ondersteuning voor de PS4.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo