Thrustmaster T300 RS review

voorkant van Thrustmaster T300 RS gamingstuur

De Thrustmaster T300 RS is een high-end force feedback gaming racestuur en de voor de PS4 geoptimaliseerde broer van de T300 GTE. Hij kost tegen de €300 en ondersteunt naast de PS4 ook de PS3 en pc.

De laatste generatie gamesturen zoals de Logitech G27 en Thrustmaster Driving Force GT zijn niet compatibel met de nieuwste consoles en daarom is de T300 RS uitgebracht, het ultieme racestuur voor PS4-eigenaren. Er zijn wel een aantal problemen. Zo voelen de pedalen een beetje goedkoop aan en is de ventilator (die na een tijdje spelen geactiveerd wordt) erg luidruchtig. Maar afgezien van die punten aarzelen we niet om dit stuur aan te bevelen. Lees deze Thrustmaster T300 RS review voor een uitgebreide uitleg van wat dit stuur te bieden heeft.

Overzicht Thrustmaster T300 RS review:

Positief
  • Sterke force feedback
  • Duidelijke PS4 indeling
  • Volledige 1080 graden rotatie
Negatief
  • Ietwat breekbare pedalen
  • Luide ventilator
  • Niet compatibel met Xbox One/360

Design

Als je een racefan bent die nog nooit gespeeld heeft met een force feedback stuur, dan moet je dit zeker weten een keer proberen. Racesturen zoals de Thrustmaster T300 RS maken gebruik van krachtige motoren om weerstand te bieden terwijl je stuurt, waardoor de soort krachten nagebootst worden die je in de echte wereld ervaart. Hierdoor heb je meer het gevoel dat je aan een echt stuur draait in plaats van een speelgoed stuurtje.

gaming racestuur set Thrustmaster T300 RS review

Force Feedback geeft je de mogelijkheid om te voelen wanneer de achterkant van de auto grip begint te verliezen in een bocht, in plaats van dat je moet wachten op visuele signalen hiervan. Dit is een realismeniveau dat geen enkele hoeveelheid grafische kracht kan bieden.

Al deze effecten worden uiteraard gecreëerd door de ontwikkelaars van een game. Thrustmaster biedt simpelweg het ‘gereedschap’ om deze effecten werkelijkheid te maken en deze tijdens het spelen te ervaren. Dit is een belangrijk punt, aangezien er nog niet heel veel games voor de PS4 zijn die echt een realistische race-ervaring bieden. Gelukkig is er Project Cars (2) nu en worden er voornamelijk op de pc verscheidene racesimulators aangeboden. Het stuur werkt niet voor de Xbox One of Xbox 360.

Een pluspunt is dat force feedback sturen nog beter hun waarde behouden dan een iPhone, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat het nieuwste model snel in waarde daalt.

thrustmaster t300rs doos

We hebben voor deze review de Thrustmaster T300 RS voornamelijk getest met Project Cars 2 op de PS4, Gran Turismo 6 op de PS3 en een paar andere racetitels voor de pc. Laten we snel verder gaan naar de hardware van dit racestuur.

De T300 RS wordt geleverd met drie primaire onderdelen. Er is een twee pedalenset, een stuurbase waar de feedbackmotoren inzitten en het stuur zelf (deze is niet bevestigd).

Alhoewel dit een ‘nieuw’ model is, maakt hij gebruik van hetzelfde modulaire systeem die gebruikt wordt voor de T500 RS. Dit stuur werd uitgebracht in het tijdperk van de PS3 en heeft een gelimiteerde compatibiliteit voor de PS4. Dit betekent dat de T300 RS gebruik kan maken van de versnellingspook en het geavanceerde pedalenboard die Thrustmaster al verkoopt. Wat meegeleverd wordt in de doos is simpelweg een beginpunt. Onderstaande afbeelding geeft een idee van uitbreidingen aanpassingen die gemaakt kunnen worden aan dit stuur.

Thrustmaster T300 RS racestuur compatibel

De opstelling lijkt met opzet toegankelijk gemaakt te zijn en is voldoende voor 95% van het publiek. Thrustmaster probeert niet om volledig te voldoen aan de behoeften van de echt serieuze racers, die een speciale game room met professionele race opstelling hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld geen versnellingspook meegeleverd, maar wordt er in plaats daarvan gebruik gemaakt van de bekende schakelkleppen op het stuur zelf.

Het pedalenset mist ook een koppelingspedaal, waar de echt serieuze racers naar op zoek zijn. Gezien het feit dat er nog niet echt veel serieuze racegames voor de PS4 zijn, zullen niet veel PS4-gamers dit missen (de pc-gamers worden helaas over het hoofd gezien). De stijl van de T300 RS helpt echter wel om de kosten en de afmetingen binnen de perken te houden.

Thrustmaster T300 RS gamestuur

Op de voorkant van het stuur zie je de inspanningen terug die voor de PS4 zijn gemaakt. Bijna alle knoppen van een DualShock 4 controller zijn aangewezig, afgezien van het touchpaneel en de analoge sticks.

Het voordeel van dit is uiteraard dat je de T300 RS kan gebruiken om door opties te navigeren, in plaats van dat je moet schakelen tussen het stuur en een gamepad. Dit is handig en erg welkom, omdat gemak vaak niet een woord is dat je koppelt aan een racestuur.

Force feedback sturen zijn ook een stuk zwaarder en groter dan de standaard plastic soort waar je mogelijk tot op heden mee gespeeld hebt. Het metalen T300 RS stuur wordt afgewerkt met rubber om een stroef oppervlak met een hoop frictie te bieden. Deze materialen kunnen een hoop ‘misbruik’ weerstaan en voelen erg goed gemaakt aan.

Goedkoopste Thrustmaster T300 RS Review

Het stuur ondersteunt ook een volledige 1080 graden rotatie. Dit kan je in de software echter verlagen naar 270 graden, waarbij gebruik gemaakt wordt van de force feedback motoren om je rotatievrijheid te beperken. Het stuur voelt niet heel erg luxueus aan. De Logitech G27 en de ‘nieuwe’ G29 maken gebruik van leer in plaats van rubber, wat een veel serieuzer gevoel geeft. Dit zal je echter grotendeels vergeten zodra je eraan gewend bent.

Wat echter zeer waarschijnlijk wel een probleem zal blijven voor de enthousiaste gamers, is de kwaliteit van het pedalenboard. Deze is gemaakt van plastic en redelijk licht, waardoor hij het high-end gevoel van de metalen pedalen van de oudere T500 RS mist (een setje dat zo’n €200 duurder is). Dit is echter alleen een groot probleem voor personen die serieus veel tijd aan racesimulators willen spenderen (en dan mogelijk beter voor duurdere sturen van een merk zoals Fanatec kunnen kiezen). We waren redelijk blij met de prestaties van de pedalen, deze bieden de variabele weerstand tussen accelereren en remmen waar we naar op zoek zijn.

Force feedback van de Thrustmaster T300 RS

Alhoewel de samenstelling van het hardwarepakket niet vlekkeloos is, is de geboden force feedback indrukwekkend. Deze is erg sterk en snel, wat aan de racebeleving bijdraagt en dat is volgens ons het primaire verkooppunt van een force feedback stuur. De meeste games die afgesteld zijn voor force feedback bieden je de mogelijkheid om het effect aan te passen, wat erg fijn is als je niet constant met je stuur wilt vechten. We vinden deze extra kracht echter fijn en dit is zeker een van de krachtigste force feedback sturen in zijn prijsklasse.

De beste resultaten ondervonden wij bij Project Cars 2, waarbij het samenspel tussen je input en de feedback als een subtiel gesprek voelt, wat je nooit kan bereiken met een gamepad.

voorkant van Thrustmaster T300 RS gamingstuur

De Thrustmaster T300 RS is ook anders gemaakt dan de oude racesturen. De T500 maakt gebruik van geborstelde motoren voor de force feedback, maar voor de T300 RS heeft het bedrijf gekozen voor borstelloos, waarbij de motoren gebruik maken van zogenaamde ‘hallsensors’ in plaats van de borstels. Dit is een verandering waar je je als koper niet al te druk om hoeft te maken, maar dit maakt de T300 RS wel efficiënter en mogelijk minder gevoelig voor slijtage op de lange termijn.

Borstelloze motoren zijn over het algemeen ook stiller, maar we vonden nog steeds dat de T300 RS aardig wat lawaai maakte tijdens het gebruik. Alhoewel het sturen zelf erg stil is (vooral vergeleken met de G-serie van Logitech), is er een ventilator die geactiveerd wordt wanneer de force feedback motoren warm worden. Als je een game speelt met intensieve force feedback, dan kan dit na 15-20 minuten spelen al gebeuren.

De ventilatoren worden zo luid als die van een Xbox 360, wat niet al te afleidend zou moeten zijn als je een hoofdtelefoon gebruikt of het volume van de televisie iets hoger zet. Het is echter slecht nieuws als je laat op de avond een paar rondjes wilt racen zonder je huisgenoten te storen, want aangezien het stuur dichtbij je staat, is het gezoem duidelijk merkbaar.

achterkant racingstuur Thrustmaster T300 RS

We zijn echter grotendeels op zoek naar redenen waarom je mogelijk ontevreden zou zijn met het stuur, omdat deze met een prijs van zo’n €300 duurder is dan een standaard PS4. Dit is zeker niet goedkoop.

We denken echter dat er weinig personen zijn die echt teleurgesteld zullen zijn met de T300 RS. De Logitech G29 heeft een meer premium gevoel en biedt standaard een koppelingspedaal, maar stuurt minder soepel, heeft een maximale rotatie van 900 graden en de force feedback is minder krachtig. Ook maakt deze gebruik van een tandwielsysteem, in plaats van een riemsysteem zoals bij de T300 RS. Dit betekent dat de G29 stiller is, maar een minder realistische force feedback en stuurgevoel biedt.

Moet je de Thrustmaster T300 RS kopen?

Een goed force feedback stuur kan je racegames omtoveren in iets magisch en radicaal aanpassen hoe betrokken je bent bij het reilen en zeilen van je virtuele raceauto. Als je een racefan bent, dan is dit zeker weten iets dat je moet ervaren en we kunnen bevestigen dat de Thrustmaster T300 RS zal bieden wat je nodig hebt.

Beste Thrustmaster T300 RS Review

Als je nog een oud force feedback stuur voor de vorige generatie consoles hebt en eentje wilt kopen voor de PS4, dan is dit een van de beste sturen (voordat je overstapt op iets dat meer professioneel is). Daarmee willen we echter niet zeggen dat hij perfect is, want voor de prijs voelen de pedalen een beetje goedkoop aan.

Zoals gezegd is de Logitech G29 een goed alternatief die je een meer premium gevoel en een koppelingspedaal geeft voor zo’n €30 minder. De force feedback is echter niet zo goed als de T300 RS (al zal je dit verschil niet merken als dit je eerste force feedback stuur is) en hij biedt een rotatie van 900 graden (wat mogelijk niet voldoende is voor games zoals Euro/American Truck simulator).

Als je een beperkt budget hebt, maar nog steeds wilt genieten van de voordelen die force feedback biedt, dan is de Thrustmaster T150 RS een goede optie. Als je al een high-end stuur gebruikt hebt, dan zal dit model niet hetgeen kunnen bieden wat je zoekt. Maar als dit echter je eerste force feedback stuur is, dan zal hij voldoende kunnen bieden. Het uitbreidbare systeem van Thrustmaster betekent ook dat je in de toekomst de pedalen bijvoorbeeld kan vervangen voor iets beters.

Force feedback sturen kunnen lastig om op te stellen zijn. Ze zijn zwaar, duur, hebben een standaard nodig, hebben compatibiliteitsproblemen en werken bijna nooit voor alle platformen. Maar het genot dat ze bieden maakt dit echter allemaal goed.

Conclusie van deze Thrustmaster T300 RS review

Geweldige force feedback en uitstekende PS4-ondersteuning maken dit de perfecte keuze voor PS4-eigenaars die op zoek zijn naar een high-end stuur.

We hopen dat je genoten hebt van deze Thrustmaster T300 RS review.

9Expert Score
Force Feedback uitmuntend, pedalen teleurstellend

De Thrustmaster T300 Rs heeft zeer goede force feedback en de ondersteuning voor PS4 is goed en wat dit de perfecte keuze maakt voor PS4-eigenaars die op zoek zijn naar een high-end stuur.

1 Reactie
  1. Interessant ,ik heb een Thrustmaster t- 300rs ,alleen weet ik niet hoe je die mode knop moet gebruiken om de draaicirkel te veranderen ,nu nog een playseat aanschaffen.Grt

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo