Thrustmaster TX Ferrari 458 Italia review

Thrustmaster TX Ferrari 458 Italia kopen?

De Thrustmaster TX Ferrari 458 Italia is een high-end racestuur en een van de mooiste die je kan kopen (als je een Ferrari fan bent). Er zijn meer geavanceerde modellen van specialistische bedrijven zoals Fanatec beschikbaar of de T-GT van Thrustmaster zelf (welke ondersteuning voor de PS4 en niet de Xbox One biedt), maar voor velen zal deze upgrade en prijsverhoging te overdreven zijn. Dit is een geweldig stuur met verbeteringen die concurrent Logitech niet biedt met zijn huidige modellen. Met een prijs tegen de €300 is dit echter een flinke investering en als je echt van racesimulators houdt, dan zal je mogelijk ook de pedalen willen vervangen met iets beters. In deze Thrustmaster TX Ferrari 458 Italia review zullen we dit racestuur uitgebreid onder de loep nemen.

goedkope thrustmaster tx ferrari 458 italia kopen
Positief
  • Geweldige force feedback
  • Solide constructie
  • Schakelkleppen
  • 900/1080 graden rotatie
  • Borstelloze force feedback
  • Twee pedalenset
  • Vervangbaar stuur
Negatief
  • Pedalen zijn erg basis
  • De plastic/rubberen deklaag van het stuur mist een luxueus gevoel
  • Geen D-pad bijgeleverd

Vergelijk nu prijzen bij:

Design en compatibiliteit

Thrustmaster biedt verschillende racesturen in deze prijsklasse. We hebben de Thrustmaster T300 RS en T300 GTE al besproken en deze versie is vergelijkbaar, maar heeft een ander stuur en andere knoppen.

Het stuur is ontworpen als een replica van een echt stuur van de Ferrari 458, inclusief een knop om de motor te starten. Aangezien je in de meeste racegames je auto niet hoeft te starten, kun je deze knop koppelen aan een andere functie.

Net als de andere sturen in deze prijsklasse is de buitenkant van het stuur voornamelijk gemaakt van plastic en rubber. De TX Ferrari 458 Italia Edition biedt veel grip, is solide en heeft een metalen frame binnenin, maar hij mist het luxueuze gevoel van de met leer bedekte Logitech G29, ondanks dat het model van Thrustmaster er mooier uitziet.

racestuur thrustmaster tx ferrari 458 italia review

Het systeem van Thrustmaster maakt echter upgrades mogelijk. Het stuur kan je loskoppelen van de base en je kan Alcantara en leren sturen kopen als je op zoek bent naar een duurder gevoel. Dit zal je echter wel meer dan €150 kosten, waardoor de totaalprijs wel erg oploopt. De mogelijkheid is er echter en dat is fijn.

Normaal gesproken werkt de TX Ferrari 458 Italia Edition alleen met de Xbox One en pc, maar in plaats daarvan heeft het bedrijf ons een versie gestuurd die met de PS3/PS4 en pc werkt. We snappen niet helemaal waarom je dit pakket niet standaard in de winkel kan kopen, maar het enige wat je hoeft te doen is de base van de T300 in plaats van de TX te gebruiken.

thrustmaster tx ferrari 458 italia racestuur review

Het verschil? De T300-versie die we gebruiken heeft een schakelaar om te wisselen tussen ondersteuning voor PS3 en PS4 en een maximale rotatie van 1080 graden in plaats van 900. Zowel de

T300- als de TX-base maken echter gebruik van dezelfde borstelloze force feedback motoren, wat het belangrijkste onderdeel is dat de prestaties van een stuur bepaalt.

De TX Ferrari 458 Italia Edition heeft knoppen die gelijk zijn aan de primaire knoppen van een Xbox One controller. Er ontbreekt echter een D-pad, waardoor je nog steeds een gamepad nodig hebt om te navigeren door de menu’s van een console. Zowel de T300 RS als de T300 GTE hebben een D-pad, waardoor deze versie van de drie het meest gefocust lijkt op de pc.

goedkope thrustmaster tx ferrari 458 italia racestuur kopen

Wanneer je het stuur loskoppelt van de base voelt hij verrassend licht aan, gezien het feit hoe solide hij lijkt tijdens het spelen. Thrustmaster heeft echter de belangrijkste onderdelen van metaal gemaakt. De aluminium schakelkleppen bieden een aangename klik en zijn net zo goed als die van andere racesturen in deze prijsklasse.

goedkope thrustmaster tx ferrari 458 italia review

Als je op zoek bent naar een versnellingspook, dan zal je deze apart moeten kopen. De TH8A is een goede optie en zal je rond de €150 kosten. Dit voegt wederom flink wat aan de totaalprijs toe, maar dit is iets wat je bij alle force feedback racesturen kunt verwachten.

Force feedback

De force feedback van de TX Ferrari 458 Italia Edition is net zo goed als die van andere racesturen in deze prijsklasse. Hij is erg krachtig en voldoende om je armen zeer te laten doen na verloop van tijd als je de instellingen van de force feedback op maximaal hebt staan.

Als je nog nooit eerder een force feedback stuur hebt gebruikt, dan kan je zowel je rondetijden verlagen als je inlevingsvermogen verhogen. Het stuur zal ‘slap’ voelen wanneer je auto in de lucht belandt wanneer je in een rallygame met hoge snelheid over een heuvel vliegt en zal de weerstand van het stuur minder voelen worden wanneer je banden grip verliezen wanneer je te snel door een bocht gaat. Worstelen met een racestuur is als een gesprek met je auto of, vaker wel dan niet, een slaande ruzie.

Zelfs als je in een 30 km/h zone rijdt, zal je de extra weerstand van de frictie van het wegdek voelen tijdens het sturen. Force feedback zorgt ervoor dat een racestuur niet meer als speelgoed aanvoelt, maar je de beleving geeft alsof je aan een echt stuur draait.

Als je al eerder een racestuur zoals deze gebruikt hebt, dan weet je uiteraard waar we het over hebben.

review thrustmaster tx ferrari 458 italia racestuur

Wat de Thrustmaster TX Ferrari 458 Italia Edition beter maakt dan de T150 RS of de Logitech G29, is hoe de force feedback binnenin werkt. Dit stuur heeft een borstelloze, volledig door riemen aangedreven systeem, terwijl de G29 gebruik maakt van tandwielen en de T150 RS een combinatie van de twee.

Het geeft dit stuur een veel soepeler gevoel, terwijl alle goedkopere force feedback sturen (we rekenen de T300 sturen in dezelfde prijsklasse) een ietwat schokkerig gevoel hebben. Je kan nog steeds het ‘geknabbel’ van de motor voelen, vooral wanneer je het stuur stilhoudt en de weerstand verhoogd wordt tijdens het onrealistisch snel nemen van een bocht (zoals in de Fast & Furious films), maar om hiervan af te komen zal je veel dieper in de buidel moeten tasten.

De force feedback werkt uitstekend met geschikte titels, zoals Project Cars (2) en Dirt en dit is de hoofdreden waarom je de TX Ferrari 458 Italia Edition moet kopen in plaats van de Logitech G29.

Er zijn echter ook andere voordelen. Het riemsysteem is vele malen stiller dan de tandwielen die gebruikt worden door Logitech, wat bijna voor gewelddadige tikken tegen de gebruikte base zorgt.

Aangezien de feedback van een riemsysteem echter meer warmte produceert dan die van tandwielen, heeft de Thrustmaster TX Ferrari 458 Italia Edition een ventilator die na 10-20 minuten gebruik geactiveerd wordt. Dit zal je zeker horen wanneer je het geluid niet erg hoog hebt staan. Plaats je handen tegen de ventilatiegaten op de base en je voelt de warme lucht er uitstromen. We vonden dit echter minder afleidend dan de mechanische geluiden van de G29.

Pedalen

Als je budget een zorg voor je is, dan zijn er nog steeds redenen om in plaats daarvan de Logitech G29 te overwegen. Naast dat het stuur fijner aanvoelt, worden er ook betere pedalen meegeleverd.

thrustmaster tx ferrari 458 italia racestuur kopen

Het board dat gebruikt wordt bij de TX Ferrari 458 Italia Edition heeft maar twee pedalen en deze bestaan voornamelijk uit plastic, waarbij er simpelweg metalen platen geplaatst worden op de delen die je gebruikt. Afgezien van de metalen onderdelen en de ietwat hogere weerstand lijken de pedalen erg veel op die van de Thrustmaster T150 RS (welke ook zeker het overwegen waard is als je een nog beperkter budget hebt en nog nooit gebruik gemaakt hebt van een force feedback racestuur).

Thrustmaster richt zich met dit stuur wederom op de bijverkoop. Je kan het veel betere T3PA drie pedalensetje of nog indrukwekkendere T3PA Pro kopen als je geld over hebt.

Als je iemand bent die een paar keer per maand of zelfs een paar keer per jaar een racestuur uit de opbergkast haalt, dan zal je meer dan genoeg hebben aan de standaard pedalen van de TX Ferrari 458 Italia Edition. Er is een redelijke hoeveelheid weerstand en het rempedaal is een klein beetje progressief (het wordt moeilijker om hem steeds verder in te drukken). De pedalen van de Logitech G29 zijn simpelweg beter.

Eindoordeel Is de Thrustmaster TX Ferrari 458 Italia de aanschaf waard?

Of dit stuur de aanschaf waard is ligt natuurlijk aan jezelf. Thrustmaster maakt het mogelijk om onderdelen van de TX Ferrari 458 Italia Edition, die een beetje goedkoop aanvoelen vergeleken met de goedkopere Logitech G29, significant te upgraden. Thrustmaster biedt echter nog steeds de beste base die je kan krijgen in deze prijsklasse. De kwaliteit van de force feedback profiteert echt van het borstelloze, door riemen aangedreven systeem.

beste racestuur thrustmaster tx ferrari 458 italia review

Als je dit budget beschikbaar hebt, dan wordt het de vraag of je de TX 458, T300 RS of T300 GTE moet kopen. De primaire verschillen hebben betrekking op het stuur dat meegeleverd wordt.

De Ferrari replica is een goede keuze voor pc-gamers, maar de beide andere modellen zijn mogelijk beter voor personen die een console bezitten. De T300 RS is echt uitstekend voor de PS4 en de T300 GTE voor de Xbox One. Deze sturen hebben D-pads om je console volledig met het racestuur aan te sturen (zoals aangegeven krijg je geen D-pad bij de TX 458).

Die twee andere modellen hebben ook een aantal meer metalen onderdelen, terwijl het Ferrari lijstwerk hier van plastic is. Maar het racestuur ziet er wel gaaf uit als je een fan van Ferrari bent.

Conclusie van deze Thrustmaster TX Ferrari 458 Italia review

Een geweldig force feedback stuur, vooral als je bereid bent om in een later stadium upgrades te kopen.

8Expert Score
Een geweldig force feedback stuur

Dit stuur is voor de echte Ferrari liefhebbers. Een gewoon goed stuur met de bekende schakelkleppen en hele goede force feedback. Het stuur is gemakkelijk verder up te graden, alhoewel het daarvoor misschien een enigszins duur instapmodel is.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Racestuur.com
Logo